Najviši trgovinski suficit Nemačke u istoriji

made-in-germany-rs-ekonomija

Prema zvaničnim podacima nemačke kancelarije za statistiku Destatis, u 2013. godini trgovinski suficit Nemačke porastao je na rekordnih 198,9 milijardi eura, sa 189,8 milijardi iz prethodne godine, što predstavlja najviši nivo od kada se u ovoj zemlji prikupljaju podaci o spoljnoj trgovini.

Kako se navodi u saopštenju Destatisa, u decembru je zbog nešto slabijeg tempa izvoza i uvoza, trgovinski suficit Nemačke na mesečnom nivou blago opao na 18,5 milijardi eura sa novembarskih 18,9 milijardi, prenosi agencija „Tanjug“.

Vrednost robe izvezene iz Nemačke u decembru, prema sezonski prilagođenim podacima, iznosila je 92,5 milijardi eura, i bila je u padu u odnosu na 93,3 milijarde eura kolika je bila u novembru. Uvoz je za ova dva meseca opao sa novembarskih 74,4 milijarde na 74 milijarde eura u sledećem mesecu. U saopštenju se zaključuje da je sezonski prilagođen trgovinski suficit Nemačke u decembru smanjen na 14,2 milijarde eura, sa novembarskih 19,1 milijardi, i da je to posledica bržeg pada izvoza od uvoza.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор