Od kontrole goriva 25,6 milijardi dinara

made-in-germany-rs-benzin-euro

Za pet meseci koliko se primenjuje, postupak markiranja goriva omogućio je efikasniju kontrolu kvaliteta goriva i suzbijanje nelegalnog tržišta. Ovim povodom iz kabineta potpredsednice vlade Zorane Mihajlović je saopšteno kako su u junu ostvareni najviši poreski prihodi od početka godine, u visini od 80,6 milijardi dinara, čemu je u velikoj meri doprineo rast prihoda od akciza na gorivo u iznosu od 25,6 milijardi dinara, prenosi „B92“.

Povećana potrošnja goriva pokazuje da je postupak obeležavanja goriva, koje je pokrenulo prethodno Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, ostvario svoj cilj, jer je od februara do juna 2014. povećan promet naftnih derivata. U ovom periodu, navodi se, promet dizela povećan je za 13,9 posto, a benzina za 18 posto. Suzbijanjem crnog tržišta tokom ovih pet meseci, u budžet Srbije uplaćeno je, samo po osnovu većih akciznih prihoda, oko četiri milijarde dinara više nego u istom periodu 2013. godine. Ako se ovakav trend nastavi, akcizni prihodi bi do kraja godine mogli biti uvećani za oko 60 miliona eura, ili 20 miliona eura više nego što je prvobitno bilo predviđeno.

Uvođenjem markiranja i za tečni naftni gas, koje se očekuje od 1. septembra, država bi godišnje mogla da prihoduje i do 100 miliona eura više od prometa naftnih derivata, navodi se u saopštenju kabineta potpredsednice vlade Zorane Mihajlović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор