Održivo tržište energije biomase uz nemačku pomoć

made-in-germany-rs-biomasa-energija

U saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i uz podršku nemačkih partnera, Srbija će u naredne tri godine realizovati projekat za razvoj održivog tržišta energije biomase u našoj zemlji, čija je vrednost osam miliona eura, najavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, nakon sastanka sa sa ministrom životne sredine, klime i energetike nemačke pokrajine Baden Virtemberg Francom Unterštelerom, prenosi agencija „Tanjug“.

Srpska ministarka je istakla da je i ova poseta dokaz spremnosti Nemačke i njenih institucija da pomognu Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, a jedna od tih institucija je i GIZ, koja je do sada pružila Srbiji veliku finansijsku i stručnu podršku. Ona je podsetila da su sa GIZ-om u prethodnom periodu realizovani brojni projekti, među kojima i onaj za upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

– Prva faza projekta je završena, a odnosi se na detaljnu analizu stanja u pet velikih srpskih opština. U drugoj fazi potrebno je razviti ekonomski isplativa rešenja koja su primenljiva u našoj zemlji – izjavila je tom prilikom ministarka poljoprivrede i ekologije.

Predstavnici srpske i nemačke delegacije razgovarali su o mogućnostima za unapređenje dosadašnje saradnje, o budućim pravcima saradnje u oblasti zaštite životne sredine, ali i poljoprivrede i vodoprivrede i drugih oblasti koje pokriva Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, napomenula je Bogosavljević Bošković. Prema njenim rečima, sledeći ovakav susret dogovoren je za deveti septembar u Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор