Od otpada do biogasa uz pomoć Nemaca

made-in-germany-rs-biomasa-energija

Kroz saradnju Srbije i Nemačke u Kragujevcu će biti otvoren Naučnoistraživački centar za upravljanje otpadom iz klanične i mesne industrije sa ciljem dobijanja biogasa i električne energije.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije započelo je proces uspostavljanja bilateralnih odnosa između Srbije i Nemačke u oblasti životne sredine, što će omogućiti korišćenje finansijskih sredstava iz budžeta Nemačke i njihovo ulaganje u projekte u oblasti zaštite životne sredine, prenosi „Blic“.

Jedan od takvih projekata jeste i otvaranje Naučnoistraživačkog centra u Kragujevcu, koji će se baviti uspostavljanjem sistema sakupljanja, transporta i tretmana otpadaka koji nastaju u klaničnoj i mesnoj industriji, radi dobijanja biogasa i električne energije.

Nemačka donacija za izgradnju postrojenja u Kragujevcu za proizvodnju biogasa u visini je 2,5 miliona eura. U ovom centru predviđeno je i da posao nađe 40 mladih visokoobrazovanih stručnjaka. Projekat podrazumeva i naučnu saradnju Univerziteta u Kelnu i Kragujevcu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор