Nemci savetuju da sredimo otpade!

made-in-germany-rs-nelegalna-deponija-djubreta

Oliver Šolc, predsednik nemačkog holdinga „Šolc“, u čijem je vlasništvu i „Centar za reciklažu Beograd“, procenjuje da je vreme da se u Srbiji zatvori oko 3.000 nelegalnih otpada, jer bi to omogućilo našoj državi brže pristupanje Evropskoj uniji (EU).

– Od 2001. godine uložili smo u našim postrojenjima u Srbiji 20 miliona eura u unapređenje standarda u oblasti zaštite životne sredine, ali idalje nemamo pravnu izvesnost za poslovanje, a imamo i nelojalnu konkurenciju na tržištu – rekao je Šolc i naglasio kako stručnjaci „Šolc“ grupe sumnjaju da će Srbija imati bilo kakvu mogućnost da postane član EU, ukoliko se standardi u oblasti zaštite životne sredine hitno ne unaprede, prenosi agencija „Beta“.

U saopštenju nemačke kompanije navodi se kako se situacija na tržištu Srbije, ali i u oblasti propisa u oblasti zaštite životne sredine, pogoršala pošto je oblast ekologije 2012. godine integrisana u Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

„Propadanje lokalnog tržišta metalnog otpada, kombinovano sa pripajanjem oblasti ekologije Ministarstvu poljoprivrede, podstaklo je ulazak nelegalne konkurencije na tržište. Trenutno u Srbiji postoji oko 3.000 malih, nelegalnih lokacija na kojima se odlaže otpadni metal, a pored toga postoji i više od 2.000 nelegalnih smetlišta. Takva mesta predstavljaju veliku opasnost po životnu sredinu, jer na nebezbedan način prerađuju metalni otpad, ne plaćaju porez i ne poštuju regulative u oblasti radnog zakonodavstva, bezbednosti i ekologije“, navodi se u saopštenju „Šolc“ holdinga.

Kako objašnjava Oliver Šolc, istovremeno se u velikim lukama, poput onih na Dunavu, obavlja izvoz materijala za reciklažu, a kompanije koje trguju otpadnim metalom posluju nelegalno. Po njegovim navodima, veliki deo trgovine otpadnim metalom u Srbiji se obavlja gotovim novcem, u sivoj zoni, uz značajno izbegavanje plaćanja poreza.

Povodom ovog problema, predstavnici ambasade Nemačke preporučili su različite mere koje bi u Srbiji mogle da budu podržane od strane EU, kao što su nametanje primene preporuka u oblasti standarda upravljanja otpadom, posebno nove EU okvirne direktive o otpadu. Preporučeno je i osnivanje posebnog ministarstva za oblast zaštite životne sredine, ili barem utvrđivanje veće odgovornosti za rad u toj oblasti unutar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ali i zatvaranje ilegalnih otpada i kompanija koje nelegalno posluju u ovoj oblasti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор