Nemačka i Srbija prave tržište bioenergije

made-in-germany-rs-de-rs-zastave

Srbija i Nemačka zvanično su na najvišem državnom nivou uspostavile partnerstvo u oblasti razvoja tržišta bioenergije, čime se daje puna podrška realizaciji niza projekata u ovoj oblasti.

Srpska ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, koja u Štutgartu učestvuje na ministarskoj konferenciji dve države, izjavila je za agenciju „Tanjug“, da se među tim projektima nalazi i onaj za „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, čija vrednost iznosi osam miliona eura, a koji će biti realizovan u naredne tri godine.

Osnivačku konferenciju nemačko-srpskog partnerstva u oblasti razvoja bioenergije organizovalo je Ministarstvo životne sredine i energetike nemačke pokrajine Baden Virtemberg u saradnji sa nemačkom vladinom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i predstavlja nastavak inicijative nemačkog partnera na sprovođenju projekta „Rrazvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“.

– Na projektu su partnerski angažovane naše dve institucije, a finansira ga nemačko savezno ministarstvo. Dogovoreno je jačanje političkog dijaloga na nivou ministara, saradnja između kompanija i različitih asocijacija, kao i na nivou univerziteta i naučno-istraživačkih institucija. Srbija ima značajne potencijale biomase u poljoprivredi i šumarstvu za proizvodnju energije i zamenu fosilnih goriva, a naša zemlji ima za cilj da ovaj potencijal što više koristi u godinama koje dolaze.

Ministarka je napomenula da je Srbija pozdravila i prihvatila predlog nemačke strane da se ovo zvanično upostavljeno partnerstvo predstavi i u predstavništvu Baden Virtemberga u Briselu, uz poziv zemljama „dunavske strategije“ da se priključe projektu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор