„Milan Vidak“ u vlasništvu „Ex ing B&P“

made-in-germany-rs-kolutovi-zice

Nekadašnju futošku fabriku žice i proizvoda od žice „Milan Vidak“ u stečaju, kupila je sa celokupnom njenom imovinom, za 170 miliona dinara, beogradska kompanija „Ex ing B&P“.

Novi vlasik futoške fabrike Srđan Opalić najavio je da bi prozvodna linija mogla biti otvorena krajem februara naredne godine, kao i da namerava da u prvo vreme zaposli pedestak radnika, a kasnije, kada proizvodnja zaživi, i znatno više. Kako kaže, potrebno je vreme da se pogoni fabrike osposobe za ponovni rad, prenosi novosadski „Dnevnik“.

– U Srbiji smo jedina kompanija koja proizvodi čelične konstrukcije, pa sve što izađe iz naših pogona odmah stigne do domaćih kupaca. Godišnji obrt preduzeća kreće se između 50 i 60 mil eura, poslujemo bez kredita, isključivo se oslanjamo na sopstvene finansije i imamo izvrstan tim inženjera. Kod nas je zaposlen i deo radnika iz futoške fabrike, čijim radom smo više nego zadovoljni. Imamo dve stotine zaposlenih, a ukoliko se uzme u obzir da radimo sa podizvođačima, onda se njihov broj kreće i do hiljadu – rekao je Opalić.

Po njegovim rečima, „Ex ing B&P“ planira da obnovi nekadašnji proizvodni program futoške fabrike, mada to neće moći odmah, iako na domaćem tržištu nema proizvođača kao što je „Milan Vidak“ svojevremeno bio po kvalitetu i obimu proizvodnje. Kako kaže, imajući u vidu da se futoška fabrika prostire na 33 hektara zemljišta, od kojih je svega 15 bilo korišćeno, a preostali deo planiran za širenje, „Ex ing B&P“ će imati dovoljno mesta za više svojih proizvodnih programa.

– Za proizvodnju čeličnih konstrukcija za građevinarstvo „Ex ing B&P“ ima sertifikat EN1090, a u toku je postupak i za sertifikaciju protivpožarnih vrata, koja se prave u svim dimenzijama i tipovima vatrootpornosti. Želja nam je da za godinu do dve budemo metaloprerađivački kompleks koji će raditi kod kuće za strane kupce, jer je cena našeg proizvodnog programa na Zapadu znatno viša nego u Srbiji – objašnjava Opalić.

Sindikat metalskih radnika Novog Sada pozdravio je dolazak novog vlasnika u futošku fabriku. Predsednik Novak Vasić izjavio je tim povodom da je prodajom „Vidaka“ država pokazala odgovornost, kao i da je dobro što kupac ima razrađen posao u metalskom kompleksu i što uz sopstveni prizvodni program planira oživljavanje proizvodnje po kojoj je ova fabrika nekada bila cenjena.

Futoška fabrika „Milan Vidak“ prvi put je dobila kupca 2005. godine. Grčka kompanija iz Kavale „Asko“ bila je pokrenula proizvodnju, a potom odustala, pa je pre dve godine proglašen stečaj, a zatim i bankrot.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор