Novi pogon fabrike municije „Prvi partizan“

made-in-germany-rs-municija

U užičkoj fabrici municije „Prvi partizan“ otvoren je novi pogon za proizvodnju čaura, površine 10 hiljada kvadratnih metara, a ovo ulaganje u proširenje proizvodnih kapaciteta koštalo je 3,7 miliona eura.

– Puštanje u rad pogona u kome se izrađuju čaure kalibra do 12,7 milimetara, omogućilo je zapošljavanje 300 novih radnika, kao i izmeštanje dela opreme iz podzemnog objekta, čime su ostvareni humaniji uslovi za rad i povećana bezbednost zaposlenih, uz smanjenje troškova za sedam miliona dinara mesečno. Početkom naredne godine „Prvi partizan“ će imati 1.100 radnika u stalnom radnom odnosu, čime će se prekinuti dugogodišnja praksa angažovanja većine radnika na određeno vreme po osnovu ugovora o delu – rekao je na otvaranju novog pogona ministar odbrane Bratislav Gašić.

On je najavio i da će početkom sledeće godine ovaj pogon biti opremljen sa novom mašinom iz Švajcarske, vrednom 4,5 miliona eura, a da će do 2016. godine biti završena i fabrika u Trešnjici, čime će se zaokružiti kompletan investicioni proces vredan 30 miliona eura. Tim povodom on je naglasio da će država nastaviti da pruža maksimalnu pomoć namenskoj industriji u Srbiji, prenosi agencija „Tanjug“.

– Uspeli smo da iz ruku tajkuna izvučemo „Srpsku banku“ i „Vojni servis“, koji je bio uništen nenamenskim trošenjem sredstava i davanjem kredita. „Srpska banka“ će biti od sada samo banka sedam fabrika namenske industrije Srbije” – objasnio je Gašić.

Osvrćući se i na poslednja dešavanja u fabrici „Zastava oružje“ i komentarišući nedavni reizbor generalnog direktora „Prvog partizana“ Dobrosava Andrića nakon gotovo godinu dana od raspisivanja prvog konkursa, Gašić je rekao da Ministarstvo odbrane donosi odluke u interesu radnika i da niko državu ne može da ucenjuje po tom pitanju.

– „Zastava oružje“ je najveći državni poreski dužnik od svih namenskih industrija. Njihove poreske obaveze višestruko prevazilaze ukupnu vrednost kapitala fabrike i valjda je normalno da bivši direktor Rade Gromović, koji je u proteklih osam godina loše poslovao, bude sklonjen sa tog mesta. Gromoviću je zbog kontinuiteta potpisanih ugovora, ponuđeno da ostane u menadžerskom timu kao izvršni direktor – objasnio je ministar Gašić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор