Novi Sad prvi u Srbiji u izvozu softvera

made-in-germany-rs-srpska-zastava-software

Pri Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (FTN), odnosno pri Odseku za računarstvo i automatiku, nastale su kompanije kojima Novi Sad treba da zahvali što je u izvozu softvera najuspešniji grad u Srbiji.

Zoran Jeličić, redovni profesor i šef katedre na Odseku za automatiku, geomatiku i upravljanje sistemima, kaže da se na FTN-u mnogo polaže na razvoj ovih oblasti računarstva, što ih je učinilo izuzetno popularnim kod studenta. Po njegovim rečima, za jedno mesto na upisu na Odsek gde je on šef katedre, uvek konkuriše više od dva kandidata, prenosi agencija „Tanjug“.

– Nema nezaposlenih inženjera iz oblasti elektrotehnike i računarstva kojima se mi bavimo, odnosno u širem smislu softverskog inženjerstva i inženjerstva softvera industrijskih sistema. Na naš Odsek godišnje se upiše 240 studenata (190 budžetskih i 50 samofinansirajućih), a prijavi ih se između 550 i 600, i to najboljih učenika. Kada imate tako dobre đake, onda nije problem imati kadar koji će ostati da radi na fakultetu. Praksa je da od svake generacije 10 posto studenata ostane sa nama kao saradnici i istraživači, kasnije i studenti doktorskih studija, a na kraju i budući nastavnici – objašnjava je Jeličić.

Odsek za računarstvo i automatiku novosadskog FTN-a može se pohvaliti izuzetnom opremljenošću svojih laboratorija i najsavrenijom opremom. Po Jeličićevim rečima, grupacija ovog Odseka uložila je u poslednjih godinu i po dana, samo u oblast automatike, više od 100.000 eura sopstvenih sredstava, a ako se računaju i druge oblasti kao što su geomatika, računarska tehnika, softversko inženjerstvo, dolazi se do milionskih iznosa u eurima uloženih u savremenu opremu.

– Ovo je oblast koja se dinamično menja i obnavljanje laboratorijske opreme u kratkom vremenskom periodu više je nego neophodno, tako da smo mi od svojih sredstava zarađenih od projekata za privredu i industriju, kao i od međunarodnih projekata koje imamo, kupili tu laboratoriju – navodi Jeličić.

Rezultati u oblasti softverskog inženjeringa, računarstva i automatike, koje postiže FTN zapažen je od strane naučnih institucija u inostranstvu, pa je u poslednjih pet godina grupacija ovog Odseka imala nekoliko FP, IPA i Tempus projekta, ali i jedan projekat Svetske banke. Kako kaže Jeličić, radi se o najprestižnijim međunarodnim projektima u kojima je prolaznost izuzetno mala, od sedam do deset procenata, pa dobijanje takvih projekata, finansiranih sredstvima Evropske unije (EU), predstavlja veliki uspeh.

Za svoje, ali i studente uopšte, profesor Jeličić ima samo pohvale i napominje da „ako oni ne budu bolji od nas, ova zemlja sigurno neće ići napred“. On naglašava da se na energiji i entuzijazmu studenta upravo bazira i rad Odseka, kao i celog FTN-a, a da nema njihovog entuzijazma verovatno ne bi bilo ni toliko investicija, a ni laboratorije. Jeličić navodi primer jednog od svojih studenata sa treće godine, koji je samostalno razvio rešenje na android platformi, preko kojeg na daljinu može da kontroliše klimatizaciju, odnosno grejanje u svojoj kući. Po tom rešenju preko mobilnog telefona on može da menja željenu temperaturu u unutrašnjosti svoje kuće.

– Kada imate takve studente koji hoće brzo da završe studije i koji žele da steknu tačno određeno znanje, onda nije ni problem da prolaznost na ispitima bude dobra, nije problem ni da Novi Sad bude lider u Srbiji po izvozu softvera, a nije problem ni da FTN bude izuzetno cenjena institucija u Evropi i svetu u oblasti softverskog inženjeringa – zaključuje Jeličić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор