Internet berza domaćih životinja

made-in-germany-rs-stoka-online-shop

Ttrgovinu domaćim životinjama sada je moguće obavljati i elektronskim putem. Naime, specijalizovani sajt „Farmia“ pomaže srpskim stočarima da lakše i brže dođu do kupaca u zemlji ali i inostranstvu.

Kako kažu u ovoj kompaniji, zahtevi im stižu iz Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, pa čak i iz Libije. U ponudi sajta mogu se naći životinje uobičajene za naše podneblje: goveda, svinje, ovce, koze, konji, magarci, kokoške, a kako navode, dosta je zahteva i za prepelice, činčile i zečeve koji su uvek „aktuelni“ na tržištu, prenosi agencija „Tanjug“.

Miloš Milić, osnivač „Farmie“, kaže da se u njihovom sistemu trenutno nalazi 600 farmi, od malih i srednjih do velikih. Po njegovim rečima, u narednom periodu planiraju da se fokusiraju na saradnju sa udruženjima i zadrugama koje bi bile menadžeri manjim farmama, kako bi ceo proces bio jednostavniji.

Milić je objasnio da sajt omogućava brzo i lako pronalaženje životinja, direktnu, brzu i sigurnu kupovinu bez posrednika, izvoz na strana tržišta i plasman proizvoda širem krugu potencijalnih kupaca, kao i realizaciju trgovine u trenutku kada učesnicima najviše odgovara.

– Tržiste stoke u Srbiji veoma je fragmentirano, jer postoji veliki broj proizvođača, što znatno otežava posao krajnjim kupcima, velikim mesnim industrijama. To daje velike mogućnosti nakupcima koji svojim kamionima skupljaju životinje po selima, za koje plaćaju dosta niže cene od realnih na tržištu. Zato pravimo mrežu velikih kupaca životinja, što u zemlji, što u inostranstvu. Imamo jako puno ponuda iz inostranstva, pa tako postoji potražnja za 4.000 ovaca, 1.000 koza, par hiljada svinja – rekao je Milić i dodao da u Srbiji ima puno poljoprivrednika koji imaju potencijal da proizvedu više, ali strahuju da nemaju kome da prodaju stoku i ne upuštaju se u dalje investicije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор