Slobodno tržište električne energije u Srbiji

made-in-germany-rs-struja-kablovi

Tržište električne energije u Srbiji potpuno je otvoreno od 1. januara, pa su sada i privatna domaćinstva u prilici da biraju svog snabdevača strujom.

Ukoliko procene da im je to isplativije, domaćinstva imaju pravo da se snabdevaju strujom na slobodnom tržištu, ali to ne predstavlja i njihovu obavezu, odnosno svako ko želi moći će da ostane na javnom snabdevanju, kao i do sada. Promena snabdevača biće besplatna, trajaće najviše 21 dan, dok će ceo postupak sprovoditi novi snabdevač, a ne kupac struje, prenosi agencija „Beta“.

Domaćinstva koja odluče da promene snabdevača, prvo treba da reguliše dug prema „EPS Snabdevanju“, a onda da se obrate novom snabdevaču, dok je snabdevač dužan da završi svu administrativnu proceduru oko promene. Ipak, direktor „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) Aleksandar Obradović, smatra da zbog niske cene struje, neće biti velike konkurencije u snabdevanju domaćinstava u Srbiji.

– Cena struje u javnom sanabdevanju u Srbiji je za 30 posto niža od cene u regionu. Zato ne očekujem veliki broj konkurenata koji bi se trudili da pridobiju domaćinstva kao korisnike. Teško je proceniti koliki udeo će „EPS“ zadržati na tržištu, jer će dosta toga zavistiti od aktivnosti konkurencije. Za razliku od prve dve faze liberalizacije, gde su kompanije bile prinuđene da izađu na tržište i potpišu ugovore o snabdevanju pod komercijalnim uslovima, sada ni jedno domaćinstvo nema obavezu da izađe na tržište. Međutim, na otvorenom tržistu nije samo cena presudana faktor za pridobijanje kupaca. Ako konkurenti naprave ponudu koju je zanimljiva za kupce, oni mogu da promene snabdevača čak i ako je cena kilovat sata viša – objasnio je Obradović i naveo primer Hrvatske, gde se na tržište struje uključio „Telekom“.

Tržište struje za privredu u Srbiji je otvoreno tokom 2013. i 2014. godine. Kod nas se trećina ukupne potrošnje struje pokriva na slobodnom, a ostatak na regulisanom tržištu. Od ukupno 84 licencirana snabdevača strujom po neregulisanim cenama, aktivna su 44, a svega njih tri snabdevaju krajnje kupce, pri čemu „EPS Snabdevanje“ pokriva 95 posto tržišta. Regulisanim ili javnim snabdevanjem, bavi se samo „EPS Snabdevanje“ po cenama koje odobrava Agencija za energetiku. Ukupna potrošnja struje krajnjih kupaca u Srbiji u 2014. bila je 28 milijardi kilovat sati, od čega je na slobodnom tržištu prodato 34 posto a 66 posto na regulisanom, pri čemu su 51 posto preuzela domaćinstva a 15 posto mali kupci.

Po novom Zakonu o energetici, pravo na javno snabdevanje strujom moći će, uz domaćinstva, da ostvare i mali kupci, odnosno preduzeća sa do 50 zaposlenih, sa manje od 10 miliona eura godišnjih prihoda i sa potrošnjom do 30.000 kilovat sati godišnje. Oni koji troše više od toga, od 1. jula 2015, moraće da nađu drugog snabdevača. Broj malih kupaca koji će tada imati obavezu izlaska na tržište u EPS-u procenjuju na nešto manje od 30.000, na koje otpada osam posto od ukupne potrošnje u Srbiji ili 2,64 milijarde kilova sati.

U Srbiji je pored tržišta struje, otvoreno i tržište gasa, što je domaćinstvima omogućilo da promene snabdevača, ukoliko to žele. Na tržištu gasa u Srbiji trenutno 33 preduzeća imaju status javnih snabdevača.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор