U Srbiji poskupljuje struja za 12 %

made-in-germany-rs-strujomer

Za građane Srbije od 1. avgusta će struja poskupeti ukupno za 12 posto, od čega će Elektroprivredi Srbije (EPS) pripasti 4,5 posto, dok će 7,5 posto ubirati država kroz akcize na struju.

Na konferenciji za novinare ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić precizirao je da bi na osnovu akciza na struju godišnji prihod u budžet mogao biti 14,1 milijardu dinara, koje će, kako je istakao, biti upotrebljene za potrebe socijalne zašite, zdravstva, školstva i drugih usluga koje pruža država. Po njegovim rečima, potrebno je da elektro-energetski sistem i EPS ostanu stabilni, jer nema otvaranja novih radnih mesta i fabrika ako nema ulaganja u elektroprivredu. On je napomenuo i da se poskupljenje ne odnosi na privredu, sem u delu koji se tiče akciza.

– I posle poskupljenja struja u Srbiji će i dalje biti ubedljivo najjeftinija u Evropi, za 15 posto nego u Makedoniji, 12 posto jeftinija nego u BiH, 50 posto nego u Crnoj Gori, 60 posto nego u Albaniji, a duplo jeftinija nego u Hrvatskoj. Aranžmanom iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bilo je predviđeno povećanje cene struje od 1. aprila za 15 posto, ali da je Vlada Srbije nakon vrlo teških razgovora sa tom finansijskom institucijom uspela da povećanje odloži do 1. avgusta, kao i da ono iznosi 12 posto – naveo je Antić.

Ministar energetike je istakao da EPS neće biti zadovoljan ovim povećanjem, jer je tražio i očekivao više, ali da ova odluka treba da podstakne rukovodstvo da bolje upravlja tom kompanijom i da se odgovornije ponaša. Antić je dodao da EPS nakon restrukturiranja neće više biti organizovan na rasipnički način kao do sada.

– Država će i dalje štititi socijalno ugrožene građane kroz program energetski zaštićenih kupaca, kojima se mesečno daje od 120 do 250 kilovata besplatne struje, zavisno od broja članova domaćinstva – potvrdio je Antić, a prenose mediji u Srbiji.

Za korisnike u Srbiji, koji se snabdevaju po regulisanim cenama, struja je poslednji put poskupela 1. avgusta 2013. godine za 10,9 posto za domaćinstva i 12,8 posto za privredu. Do najavljenog poskupljenja 1. avgusta 2015. prosečna cena jednog kilovat sata za domaćinstva, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV), iznosi 6,148 dinara, dok je prosečna cena kilovat sata za industriju 5,854 dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор