Od 1. avgusta struja u Srbiji skuplja 12%

made-in-germany-rs-strujomer

Struja je u Srbiji od 1. avgusta skuplja za 12 procenata, a nadležni tvrde da će građani, prosečan mesečni račun za struju u iznosu od oko 2.500 dinara, po novoj tarifi plaćati za oko 300 dinara više.

U strukturi ovih 12 procenata poskupljenja, povećanje regulisane cene struje učestvuje sa 4,5 posto u proseku, dok ostatak otpada na novouvedenu akcizu na električnu energiju u visini 7,5 procenata, prenosi agencija “Tanjug”.

Do ovog poskupljenja struje došlo je nakon dogovora Vlade Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim je takav potez ocenjen kao neophodan da bi se cena električne energije u narednom periodu približila tržišnom nivou. Elektroprivreda Srbije (EPS) prethodno je saopštila da će i pored najnovijeg poskupljenja, cena struje za domaćinstva u Srbiji i dalje biti najniža u regionu i Evropi.

Za potrošače koji se snabdevaju po regulisanim cenama, struja u Srbiji je poslednji put poskupela 1. avgusta 2013. godine za 10,9 posto za domaćinstva i 12,8 posto za privredu. Posle tog poskupljenja prosečna cena jednog kilovat sata za domaćinstva, bez poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosila je 6,148 dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор