Zbog cene suncokreta ulje u Srbiji skuplje za 25%

made-in-germany-rs-suncokret

U Srbiji je cena jestivog suncokretovog ulja povećana za oko 25 procenata, na 131 do 141 dinar.

O povećanju cene ulja domaći uljari ne žele javno da govore, ali na pitanje zbog čega je ta namirnica toliko drastično poskupela, odgovaraju da je to bilo neizbežno zbog trenutne cene sirovine.

– Sirovina je glavni razlog poskupljenja. Prošle godine je bilo više ulja na tržištu, a sada ga nema dovoljno. Zalihe su skoro potrošene, što je dovelo do poskupljenje sirovine u vremenu dok ne stigne novi rod. Prošle godine tonu suncokreta smo kupovali po 250 eura, a sada ona košta 350 eura – objašnjava sagovornik „Blica“ i navodi da je za proizvodnju litre ulja potrebno tri kilograma semena suncokreta.

Po potrošnji ulja Srbija je na vrhu evropske liste sa prosečnih 11,3 litra godišnje po glavi stanovnika. Čak 98,7 posto ulja prodatog u Srbiji je suncokretovo. Deo naših građana umesto ulja redovno kupuje svinjsku mast, koja je i upola jeftinija od ulja.

U najvećim trgovinskim lancima u Srbiji suncokretovo ulje trgovačkih robnih marki trenutno može da se kupi za desetak dinara povoljnije, piše „Blic“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор