Nemačka traži formiranje evropske vojske

made-in-germany-rs-tenk

Poslanici nemačkog Bundestaga iz redova političke partije HDU zatražili su od vlade u Berlinu da se ubrza proces stvaranja jedinstvene evropske vojske, piše dnevni list „Velt“.

Ova tema je sada ponovo postala aktuelna, nakon šezdeset godina od neuspešnog pokušaja da se organizuje Evropski odbrambeni savez, a predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker objašnjava takve zahteve događajima u Ukrajini i konfliktom sa Rusijom.

U izveštaju Federalne ekspertske komisije za pitanja evropske spoljne politike i politike bezbednosti, koji sadrži plan u 10 tačaka, kaže se da snage EU treba da vode „dugotrajno, strukturno i koordinisanu saradnju “kako bi u dugoročnoj perspektivi one dovele do stvaranja jedinstvene vojske Evrope”.

Nemački list podseća da se pre 60 godina već pokušalo sa stvaranjem Evropskog odbrambenog saveza, ali da do to toga nije došlo. U martu ove godine predsednik Evropske komisije Junker je ponovo pokrenuo ovo pitanje, pozivajući zbog konflikta sa Rusijom i događaja u Ukrajini, na stvaranje jedinstvene evropske vojske, a takav predlog je podržala nemačka vlada, prenosi “sputniknews”.

Povodom ove inicijative predsednik Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok je izjavio da će jačanje saradnje nacionalnih armija omogućiti da se „izvuče velika korist na finansijskom i vojnom planu, kao i da se poboljša saradnja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор