U Srbiji je moguće gajenje tartufa!

made-in-germany-rs-suma

U Srbiji je moguće gajiti tartufe, skupocene i retke pečurke, tvrde stručnjaci, a malobrojne plantaže, čije se lokacije drže u tajnosti, već počinju da daju prinose. Međutim, nakon što su obećanjem o lakoj i brzoj zaradi, fantomske firme uz pomoć nekih medija prevarile na hiljade ljudi, više niko ne želi da uđe u taj posao.

Navodnjavanje hrastove šume, u kojoj je posađen po koji lešnik i bela topola, izgleda kao potpuna besmislica, ali razlog za to nije drveće, već tartufi koji rastu na korenu tog drveća. Ova plantaža od 1,5 hektara, negde u južnom Banatu, jedina je u Srbiji koju je iko ikada snimio, a da je dala prinos tartufa.

U podizanju plantaže učestvovao je penzionisani biolog Miroljub Milenković, doktor bioloških nauka koji preko 25 godina proučava tartufe. On je do sada podigao oko 15 -20 plantaža tartufa, od kojih je sedam dalo rod tri vrste tartufa, prenosi „B92“.

Za razliku od televizijskih prevara i obećanja da će lako doći do zarade, doktor Milenković tvrdi da lake zarade nema. Prvi crni tartufi možda stignu tek posle šest godina, a prvi beli čak posle devet godina. Obilno zalivanje je poželjno, međutim nije dozvoljena primena nikakvog zaštitnog sredstva ili đubriva, jer plantažu treba držati u poludivljem stanju. Najjeftniji, crni letnji tartufi koštaju svega 30 eura po kilogramu, pa zarada od plantaže može biti dobra, kaže Milenković, ali nije fantastična, niti izvesna, i nikako ne dolazi preko noći.

Nijedan učesnik TV prevare u slučaju „gajenja tartufa“ nikad nije priveden pravdi, a neki od njih su danas zaposleni u državnoj administraciji. Posledica prevare je, tvrdi Milenković, što danas niko ne želi da podiže plantaže u Srbiji koja ima odličnu klimu za uzgoj tartufa. Međutim, kako ističe, gajenje tartufa je tako delikatna stvar, da ni on niti bilo ko ozbiljan nije spreman da bilo šta garantuje uzgajivaču.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор