Liberalizacija tržišta gasa u Srbiji

made-in-germany-rs-zemni-gas

Distributeri prirodnog gasa u Srbiji su od 1. januara ove godine izgubili pravo na garantovano snabdevanje potrošača, kao što je to slučaj i sa snabdevačima strujom.

Srbija trenutno ima oko 260.000 potrošača prirodnog gasa, od kojih njih 250.000 spada u kategoriju malih potrošača i domaćinstva. Po Zakonu o energetici, mali potrošači su definisani kao pravna lica i preduzetnici čiji su objekti priključeni na distributivni sistem, a koji imaju manje od 50 zaposlenih i prihod manji od 10 miliona eura, prenosi agencija „Tanjug“.

Potrošači koji žele da izađu na slobodno tržište, a koji još uvek nisu našli snabdevača, niti ugovorili snabdevanje od 1. januara 2015. godine, imaju pravo da ih snabdeva rezervni snabdevač najduže 60 dana, pod uslovom da se sa zahtevom za rezervno snabdevanje obrate Javnom preduzeću „Srbijagas“. Vlada Srbije ranije je već odredila to preduzeće za rezervnog snabdevača, kao što je odredila i cenu rezervnog snabdevanja.

Po prijemu zahteva za rezervno snabdevanje, rezervni snabdevač je dužan da krajnjem kupcu dostavi ugovor o rezervnom snabdevanju u roku od tri dana od dana početka snabdevanja. Ukoliko krajnji kupac ni posle 60 dana rezervnog snabdevanja, nema zaključen ugovor sa snabdevačem na slobodnom tržištu, pravo na rezervno snabdevanje prestaje, zbog čega je operator sistema dužan da mu obustavi isporuku gasa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор