Srbija na jedinstvenom tržištu gasa EU

made-in-germany-rs-zemni-gas

Odustajanjem Rusije od projekta izgradnje „Južnog toka“, Srbija će biti priljučena u jedinstveno evropsko tržište gasa, najavio je evropski komesar za Energetsku uniju Maroš Šefčovič.

On je ocenio da je novonastala situacija dobra prilika da se stvori efikasnija mreža snabdevanja cele Evropske unije (EU), čiji i Srbija želi da bude član. Kako je istakao, Evropska komisija (EK) ne smatra odluku o napuštanju ovog projekta kao direktnu pretnju bezbednosti snabdevanja Srbije, prenose „Večernje novosti“.

– Štaviše, EK trenutnu situaciju vidi kao priliku da se razvije zajednička strategija među zemljama članicama i državama Energetske zajednice, poput Srbije. Evropska komisija podržava gasnu interkonekciju Bugarske i Srbije, kao i druge projekte od interesa za Energetsku zajednicu. Izgradnja ovih projekata će omogućiti raznovrsnost isporuke gasa i obezbediti sigurnost snabdevanja – smatra Šefčovič.

Na pitanje ko će Srbiji da nadoknadi 300 miliona eura godišnje, koliko je trebalo da se ostvari od tranzita gasa, on je rekao da je ulazak u projekat „Južni tok“ bila suverena odluka zainteresovanih zemalja i Ruske Federacije i da je stav EK o „Južnom toku“ od početka bio jasan, a to je da u potpunosti moraju biti ispoštovana prava EU.

Procenjujući moguću ugroženost energetske stabilnosti Evrope nakon kraha projekta „Južni tok“, Šefčovič je naglasio da bezbednosti snabdevanja gasom doprinose prioritetni infrastrukturni projekti EU, koji se ne odnose samo na puteve snabdevanja i moguću dobit od „Južnog toka“, već i od nedostataka tog projekta, kao što su troškovi i dalje jačanje dominacije kompanije „Gasprom“ u regionu. Kako je naveo, Evropska komisija je, štaviše, mišljenja da drugi infrastrukturni regionalni projekti mogu efikasnije da osiguraju dugoročnu bezbednost snabdevanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор