Analitičar „Dojče banke“ hvali reforme u Srbiji!

made-in-germany-rs-deutsche-bank

Kevin Kerner, analitičar „Dojče banke“ smatra da Srbija brže od Hrvatske sprovodi reforme, jer ima bolju Vladu.

U razgovoru za „Dojče vele“ on je istakao da srpska Vlada brže sprovodi reforme u odnosu na hrvatsku, zbog toga što trenutno ima jaču političku poziciju, dok jeftina radna snaga predstavlja dodatni mamac za strane investitore, pa je stoga Srbija u prednosti u odnosu na svog zapadnog suseda, ocenio je Kerner, uz napomenu da će, srednjoročno posmatrano, veliku prednost Zagreba, ipak predstavljati članstvo u Evropskoj uniji.

– Srbija se bori sa reformama i merama za konsolidaciju budžeta i želi da poveća poverenje u sopstvenu privredu, ali postoji mogućnost za rastuće nezadovoljstvo stanovništva, jer se kratkoročno pre svega osećaju negativne strane reformi. Ipak, Srbija sada ima novu Vladu, koja ima jak položaj, pa je zato u mogućnosti i da lakše progura reforme u parlamentu, tim pre što Srbija nakon izbijanja finansijske krize nije bila u trajnoj recesiji, iako su mnogi strukturni problemi isti kao u Hrvatskoj. Kada to kažem, mislim pre svega, na veliku nezaposlenost i u jednoj i u drugoj zemlji, koja je poslednjih godina u porastu – objasnio je Kerner za „Dojče vele“.

Po njegovom mišljenju, pored prednosti, Srbija u odnosu na Hrvatsku ima i nedostatak, a to je članstvo u EU, što predstavlja značajnu stavku i plus što se tiče poverenja stranih ulagača, jer se procenjuje da Srbija i Crna Gora neće ući u EU pre 2020. godine.

– Međutim, mislim da je investitorima ipak najvažniji sveukupni reformski ambijent i jeftina radna snaga, a to je trenutno na strani Srbije. Pored toga, Hrvatska ima i loše parametre u privredi, jer je zajedno sa Grčkom, jedina u recesiji unutar EU. Njen budžetski deficit iznosi skoro pet posto BDP-a, što je daleko iznad dopuštenih tri procenta, dok joj je javni dug veći od 60 posto BDP-a, i iznad je propisane granice EU – zaključuje Kerner.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор