Petnaest godina „Reforme javnih finansija u Srbiji“

Za sprovođenje reformi Srbija je od Nemačke dobila 1,8 milijardi eura razvojne pomoći, rečeno je juče na svečanosti povodom 15 godina GIZ-ovog projekta „Reforma javnih finansija u Srbiji“.

– Dobro upravljanje u oblasti finansijskih pitanja je jako bitno u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, što Nemačka podržava, a što je i kancelarka Angela Merkel juče istakla nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem – izjavila je Katrin Čiganovski iz Ambasade Nemačke u Beogradu.

Ona je podsetila da je ovaj projekat doprineo uvođenju sistema poreza na dodatu vrednost (PDV) u Srbiji 2005. godine, zahvaljujući čemu su generisani prihodi od 35 milijardi eura, koliko iznosi prošlogodišnji BDP Srbije. Težište projekta nakon toga je usmereno na proširenje mera u oblasti budžetske kontrole i jačanja Poreske uprave, navela je Čiganovski, a prenosi agencija „Tanjug“.

– Ovaj projekat se danas završava, ali će ga već sutra zameniti novi pod imenom „Reforma javnih finansija – finansiranje agende 2030.“, čime će se nastaviti saradnja sa dosadašnjim partnerima, Ministarstvom finansija Srbije, Poreskom upravom, Državnom revizorskom institucijom i mnogim drugim državnim institucijama – objasnila je Čiganovski i poručila da Srbiji preostaje još dosta posla na jačanju pravne sigurnosti i vladavini prava.

Po rečima direktorke Poreske uprave Dragane Marković, rad uprave ide u smeru primene najboljih međunarodnih iskustava zahvaljujući izuzetnoj podršci Nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ).

– Tu bih posebno izdvojila podršku na jačanju preventivnog delovanja Poreske uprave, pre svega kroz edukaciju poreskih obveznika, a sve u cilju dobrovoljnog izmirivanja poreskih obaveza, kao i podršku na usavršavanju zaposlenih u Poreskoj upravi – rekla je Markovićeva.

Predsednik Državne revizorske institucije Srbije (DRI) Radoslav Sretenović je rekao da je GIZ i njihov značajan partner, dok se Mirjana Čojbašić iz Ministarstva finansija zahvalila GIZ-u i Nemačkoj, jer su 2002. godine prepoznali reformu javnih finansija u Srbiji kao prioritetan posao.

Projekat „Reforma javnih finansija u Srbiji“ je deo programa Nemačke razvojne saradnje koji u ime Savezne Republike Nemačke sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srbije. Vođa projekta Birger Nere slikovito je objasnio da reform tortu svi vole, ali da je za nju potreban recept, oprema, ljudi, dobar šporet i kvalitetni sastojci, a da se svi ti elementi mogu preslikati i kada se govori o javnim finansijama.

– Program reformi je recept, sastojci su zakoni koji su prilagođeni međunarodnim standardima i tekovinama EU, kuhinjska oprema i pribor su Ministarstvo finansija i DRI, kuvari smo svi mi koji radimo po upustvima iz recepta, a šporet je društvo, odnosno javnost, koja ponekad zna dobro da zaprži. Neki od nas su nestrpljivi čekajući da se torta ispeče, ali za sve je potrebno vreme. Isto je i sa reformskim procesima, jer se tek na kraju vidi da li je sve uspelo – rekao je Nere i dodao da je za tortu potreban i novac, zbog čega se novi program i zove finansiranje agende 2030.

On se obratio okupljenim gostima rekavši da će biti posluženi sa reform tortom, nakon čega je poručio da reforme u Srbiji nisu završene, ali da je važno da Srbija i GIZ nastave zajednički rad prateći postojeći recept.

– Cilj novog projekta je da se u sistemu javnih finansija utemelje načela transparentnosti, vladavine prava, efikasnosti i orijentisanosti ka potrebama građana u skladu sa standardima EU – rekao je Nere.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор