Srbiji još 100 miliona $ od Svetske banke

made-in-germany-rs-pare-gomila

Svetska banka (SB) je odobrila Srbiji još 88,3 miliona eura (oko 100 miliona dolara) kredita, kao podršku strukturnim reformama u državi.

U saopštenju SB navodi se da je ovaj kredit prvi od dva koja će ići će u budžet Republike Srbije, a podržavaju vladine napore u reformisanju državnih i društvenih preduzeća. Prvi deo ovoga projekta bavi se rešavanjem pitanja 514 društvenih preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju. Problemi ovih firmi rešiće se putem privatizacije i prodaje njihove imovine zainteresovanim investitorima, ili kroz stečaj, ukoliko ne mogu više da opstanu.

„Preduzeća koja se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju predstavljaju prepreku daljem razvoju privrede Srbije, a njihovo poslovanje opterećuje budžet i predstavlja namet poreskim obveznicima“, ocenjuje SB. Kako se dalje navodi u saopštenju, samo u 2013. godini ovih 514 firmi imalo je gubitak od 690 miliona eura, ili preko dva posto nacionalnog dohotka Srbije. Pored toga, mnoga od ovih preduzeća ne plaćaju poreze i doprinose i tako dodatno opterećuju državu. U njihovom posedu je vredna imovina, poput zemljišta, nekretnina i infrastrukture, koja se ne koristi produktivno. S obzirom da mnoga od ovih preduzeća uživaju posebnu zaštitu od potraživanja poverilaca, to u krajnjoj instanci obeshrabruje strane i domaće investitore da preokrenu njihovo poslovanje.

– Srbija ne može više da priušti odlaganje ovih reformi. Neproduktivna državna i društvena preduzeća ozbiljan su teret srpskoj privredi i veliki teret za poreske obveznike. Rešavanje pitanja ovih preduzeća oslobodiće deo državnog novca za korišćenje u bolje svrhe, smanjiće gubitke u privredi i omogućiti privatnom sektoru da koristi vrednu imovinu na produktivan način, kako bi se stimulisalo preduzetništvo, inovacije i otvaranje radnih mesta za mlade ljude – kaže Elen Goldstin, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu, prenosi agencija „Tanjug“.

Serija kredita SB za budžetsku podršku posebno će biti usmerena na sprovođenje vladinog programa prioriteta koji podrazumeva uvođenje stečaja u 188 preduzeća za koja nije bilo zainteresovanih investitora. Na red potom dolazi privatizacija 206 preduzeća kroz prodaju imovine, a zatim i zaključenje investicionog partnerstva za firme koje su od strateškog značaja za državu.

Ovim kreditom biće podržane i socijalne mere za ublažavanje posledica po radnike u ovim preduzećima, zasnovane na novim propisima iz januara 2015. godine, a podršku će imati i programi Nacionalne službe za zapošljavanje radi bolje pomoći radnicima u pronalaženju novog posla.

– Vlada je donela neke teške odluke i uvrstila je ove aktivnosti među pet svojih najvažnijih prioriteta. Uz restruktuiranje preduzeća, to obuhvata i važno finansiranje otpremnina kao i bolju politiku aktivnih mera na tržištu rada, kako bi radnici koji budu pogođeni, mogli da pronađu drugi posao – objasnio je Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

„Odsustvo reformi u ovoj oblasti dovelo je Srbiju do zaostajanja za svojim susedima u tranziciji ka tržišnoj privredi, onemogućavajući zemlji da iskoristi svoje potencijale i doprinoseći slabom privrednom rastu i slabom otvaranju novih radnih mesta poslednjih godina. Kroz ovaj program i onaj koji treba da usledi, Svetska banka pokazuje svoju ogromnu podršku za sprovođenje vladinog programa strukturnih reformi, koji je odavno trebalo sprovesti“, dodaje se u saopštenju SB.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор