“Beko” iz Svilajnca u vlasništvu preduzeća “Union drvo”

made-in-germany-rs-fabrika-beko

Beogradska kompanija “Union drvo” kupila je od Opštine Svilajnac objekte nekadašnje fabrike “Beko” za oko 50 miliona dinara, u kojima će za početak biti zaposleno 30 radnika.

Preduzeće “Union drvo” koje će se u Svilajncu baviti proizvodnjom, postalo je vlasnik placa površine 1,70 hektara i proizvodne hale sa poslovnim prostorijama i pomoćnim objektima, površine 3.000 kvadratnih metara.

– Ovde ćemo otvoriti jedan stolarsko-tapetarski multifunkcionalni pogon, koji će praviti specijalne proizvode po narudžbi kupaca. Zaposlićemo 30 radnika u prvoj fazi, sa ciljem da proširimo proizvodnju krajem maja ove godine – rekao je vlasnik i direktor ove kompanije Aleksandar Helc, prenosi agencija „Beta“.

Ukupna vrednost ulaganja ove firme u kupovinu objeka, opremanje i pokretanje proizvodnje iznosi oko milion eura, a kako je najavljeno, za desetak dana “Union drvo” će raspisati konkurs za zapošljavanje radnika u novom pogonu.

Nekadašnji “Beko” Opština je prodala po istoj ceni po kojoj ga je i kupila pre više od dve godine, nakon desetogodišnjeg stečaja i 23 neuspela pokušaja prodaje. Predsednik Opštine Predrag Milanović naglasio je da je sa potpisivanjem ovog ugovora privatizacija u Svilajncu završena i da su sada svi pogoni koji su bili društvena imovina ili su bili u stečaju, dobili novog vlasnika.

– Ovo je jedinstven model kako je lokalna samouprava rešila problem neuspelih privatizacija. Celokupan posao je realizovan bez subvencija Vlade Srbije. Opština je prodala fabriku po istoj ceni po kojoj je i kupila i našla je kupca koji je zainteresovan da ulaže u proizvodnju i uposli radnike, čime je ovu fabriku podigla iz mrtvih na jedinstven način. Ovo je deveta privatizacija sa kojima je u Svilajncu trenutno zaposleno oko 500 radnika, a uskoro će ih biti 600, kada pogon “Union drva” počne da radi punim kapacitetom – ocenio je Milanović.

U objektima bivšeg „Beka“ kao zakupac dela prostora nalazi se i firma “Kult In moda” iz Pariza, koja proizvodi konfekciju za velike modne kuće. Po ugovoru ova će firma ostati da radi do kraja 2016. godine, kada joj ističe zakupni period, ali će zadržati svih svojih 50 radnika. Kako kaže Milanović, Opština će nakon isteka zakupa ovoj firmi obezbediti novi proizvodni pogon.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор