Centar za reciklažu tekstila otvoren u Užicu

made-in-germany-rs-tekstil-reciklaza

U Centru za reciklažu tekstila, otvorenom prošle nedelje Užicu, nezaposlene žene će reciklirati otpadni tekstil i od njega proizvoditi tekstilnu galanteriju.

– Otvaranjem Centra za reciklažu želimo da od otpadnog tekstila napravimo reciklirane proizvode koji će moći da se prodaju na tržištu, i tako donositi novac za finansiranje rada Centra. Ovaj projekat koji je realizovan uz podršku Evropske unije (EU), ima višestruki značaj, jer će Centar uposliti žene sa nižim stepenom stručne spreme, koje se teško zapošljavaju, a kroz reciklažu materijala zadovoljen je i ekološki aspekt proizvodnje – ukazao je menadžer projekta Miloš Radojević, a prenosi agencija „Tanjug“.

Prema rečima Marine Tucović iz Ženskog centra koji je bio i inicijator otvaranja Reciklažnog centra, od juna će početi sa radom i radionica za proizvodnju predmeta od recikliranog tekstila u kojoj će biti zaposleno 10 žena.

– Ekonomsko osnaživanje žena i promocija ženskog stvaralaštva i kreativnosti predstavljaju cilj postojanja Centra za reciklažu tekstila. S obzirom da na tržištu Srbije i Crne Gore ne postoji adekvatna ponuda recikliranog tekstila, odlučili smo se da izrađujemo proizvode tekstilne galanterije i korporativne poklone, kao i propagandni materijal za institucije – istakla je Tucović.

Pokretanje užičkog Centra za reciklažu u prostoru bivše fabrike tekstila “Cveta Dabić”, proisteklo je iz saradnje Ženskog centra i Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ iz Užica na projektu prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, pod nazivom “Reciklažom tekstila do održivih rešenja”.

U okviru Centra za reciklažu tekstila nalaze se i dva kontejnera za prikupljanje tekstila, u koja građani Užica svakodnevno mogu odlagati svoju staru garderobu i druge tekstilne proizvode. Umesto da budu bačeni, njihovim recikliranjem nastaće neki novi proizvodi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор