Prekogranična saradnja za reciklažu tekstila

made-in-germany-rs-tekstil-reciklaza

Reciklažom tekstila do održivih rešenja – naziv je projekta prekogranične saradnje, a odnosi se na obuku i zapošljavanje žena sa obe strane crnogorsko-srpske granice.

U prostorijama Udruženja „SOS“ Nikšić održan je polovinom maja prvi zajednički sastanak projektnog tima, a sem ovog crnogorskog udruženja, učesnici projekta su i Ženski centar Užice, Biro za rad Nikšić, Filijala Užice Nacionalne službe za zapošljavanje i Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“.

Glavni cilj prekogranične saradnje jeste ekonomsko i psihološko osnaživanje žena iz ranjivih i teško zapošljivih grupa, i to putem uticaja na osnovne izvore ranjivosti (nezaposlenost, neaktivnost i socijalna isključenost). Osnovna ideja projekta je da se izgradi model za uključivanje u društvenu angažovanost različitih grupa stanovništva koje se smatraju ranjivim, kroz stvaranje radnog ambijenta za podsticanje njihove aktivnosti i motivacije za uključivanje, a koji će ujedno biti u skladu sa njihovim mogućnostima i potencijalima.

Projekat objedinjuje pomoć ugroženom stanovništvu s jedne strane, dok sa druge obrazuje žene o problemima životne sredine, značaju primarne selekcije otpada i valorizaciji tekstila kao reciklažne sirovine. Naime, ideja je da se tekstil može koristi u dve svrhe, umesto da završi kao otpad. Prva je pomoć socijalno ugroženom stanovništvu u garderobi, a druga je proizvodnja regenerata od recikliranog tekstila, koji bi se koristio u industriji nameštaja, automobila, ali i za proizvodnju izolacionog materijala. Sem toga, ovakvim rešenjem produžava se i vek sanitarne deponije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор