Rakovica ustupa njivu za obuku mladih povrtara

made-in-germany-rs-branje-jagoda

Na jednom hektaru zemljišta u beogradskoj opštini Rakovica u narednih osam meseci biće realizovan projekat “Razvoj preduzetništva kroz promovisanje proizvodnje organski uzgajane hrane”, koji sa 39,920 eura finansira kraljevina Norveška.

Na nedavnom predstavljanju ovog projekta rečeno je da će trajati do avgusta ove godine, da njegova ukupna vrednost iznosi 50.370 eura, kao i da njegov cilj predstavlja povećanje broja zaposlenih među mladima koji su bez posla, a žive u rubnim beogradskim opštinama.

Vladan Kocić, predsednik Opštine Rakovica objasnio je da će kroz ovaj projekat 60 mladih iz Beograda, starosti od 15 do 35 godina imati priliku da se obuče za proizvodnju organske hrane i tako steknu nova radna iskustva, čime će postati konkurentniji na tržištu rada. Projekat sprovodi Kancelarija za mlade grada Beograda, Opština Rakovica je opredelila zemljište koje će služiti kao ogledno dobro, dok će Beogradske pijace obezbediti štandove za prodaju organskih poljoprivrednih proizvoda. Partneri ovog projekta su i gradske opštine Lazarevac, Voždovac i Zemun.

– Veliki broj mladih nakon završene srednje škole nema viziju šta bi radilo, a procene govore da je oko 33 posto mladih do 35 godina nezaposleno. Pri tome na teritoriji Beograda je 69,1 posto poljoprivrednog zemljišta. Posebno u rubnim gradskim opštinama ima dosta zemljišta koje se ne obrađuje i nije zagađeno pesticidima, pa je ovaj projekat veliki šansa da se promeni trend prisutan među mladima – rekao je Kocić, a prenosi agencija „Beta“.

Ambasador Norveške u Beogradu Nils Ragnar Kamsvag izjavio je da njegova zemlja podržava sve projekte koji ohrabriju mlade preduzetnike i promovišu organsku proizvodnju hrane.

– Naš fokus je na oblastima vladavine prava, administrativnim reformama, reformama sektora bezbednosti, promociji ljudskih prava, ekonomskom razvoju, energetskom sektoru i zaštiti životne sredine, ali svako ko ima ideju za neki zanimljiv i važan projekta može da konkuriše za našu podršku, kao što je to bio slučaj sa ovim projektom – rekao je norveški ambasador i potsetio i da je Norveška od 2000. godine do danas u Srbiji investirala oko 1,6 milijardi eura i donirala oko 250 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор