Energija reke Save može grejati Beograd!

made-in-germany-rs-struja-kablovi

Beograd ima izuzetan položaj, jer se nalazi na dve reke iz kojih je, kao obnovljivih izvora energije, moguće proizvoditi toplotu za daljinsko grejanje stanova, uz korišćenje ekološki naprednih toplotnih pumpi.

Na konferenciji o grejanju i hlađenju, nedavno održanoj u Briselu, rečeno je da koristeći toplotu iz reke Save od jedne jedinice električne energije, ove toplotne pumpe mogu da proizvedu između tri i 3,5 jedinica toplotne energije, što je jeftinije od cene uvezenog gasa.

U svojoj prezentaciji, predstavnik kompanije „Star rinjuabl enerdži“ (Star Renewable Energy) Dejv Pirson, predstavio je u Briselu i tehničke karakteristike budućeg projekta. Tom prilikom on je istakao da bi građani Beograda imali koristi, jer bi plaćali manje račune za grejanje, a imali bi stabilniji izvor toplote, koji ne zavisi od uvoza energenata i svetskih geopolitičkih prilika, saopšteno je iz te kompanije, a prenosi agencija „Tanjug“

Kako se dalje navodi u saopštenju, ovaj projekat bi doprineo i lakšem ostvarenju obaveznih ciljeva Srbije u pogledu obnovljive energije do 2020. godine, a samim tim i pristupanju Srbije Evropskoj uniji (EU).

Firma „Star rinjuabl enerdži“ blisko sarađuje sa domaćom kompanijom „River pauer solušns“ (River Power Solutions), koja je Gradu Beogradu i Beogradskim elektranama dostavila predlog projekta izgradnje kapaciteta obnovljivih izvora grejanja.

Na konferenciji u Briselu razmatrane su perspektive i potencijali Evrope u domenima grejanja i hlađenja u okvirima jedinstvenog evropskog energetskog tržišta, a skupu su prisustvovali brojni zvaničnici zemalja članica EU, predstavnici lokalnih samouprava, nevladinog sektora i akademske javnosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор