Podsticaji za reciklere u Srbiji

made-in-germany-rs-reciklaza-otpada

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije raspisalo je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za reciklere i proizvođače kesa za 2015. godinu.

Pravo da konkurišu imaju operateri postrojenja za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine ili za dobijanje energije, kao i proizvođači kesa „tregerica“ za višestruku upotrebu, debljine veće od 20 mikrona. Podsticajna sredstva biće dodeljena iz državnog budžeta za 2016. godinu, saopšteno je iz ministarstva.

Kako je predviđeno konkursom, za ponovnu upotrebu i korišćenje otpadne gume kao sekundarne sirovine, dodeljivaće se 18.390 dinara po toni, a za tretman otpadnih guma radi dobijanja energije 3.606 dinara.

Za ponovno korišćenje i reciklažu otpadnih ulja kao sekundarne sirovine davaće se 10 dinara po kilogramu, dok će se za tretman otpadnih ulja radi dobijanja energije dobijati 5 dinara po kilogramu, osim za otpadna jestiva ulja.

Za ponovnu upotrebu i reciklažu otpadnih startera, akumulatora, industrijskih baterija i akumulatora, predviđena je dotacija od 14,5 dinara po kilogramu, a za korišćenje i reciklažu otpadnih prenosnih akumulatora ili startera 145,5 dinara po kilogramu.

Proizvođači kesa „tregerica“ za višestruku upotrebu, debljine veće od 20 mikrona, mogu dobiti 6.010 dinara po toni, a za kese koje sadrže biorazgradive aditive iznos podsticaja će biti 8.414 dinara po toni.

Za ponovnu upotrebu i reciklažu otpadne električne i elektronske opreme kao sekundarne sirovine, u zavisnosti od tipa uređaja, podsticajna sredstva će iznositi od 13 do 108 dinara po kilogramu.

Prijave na konkurs mogu se dostaviti najkasnije do 31. januara 2016. godine, prenosi „eKapija“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор