„E-reciklaža“ izvezla 37 tona starog freona u Nemačku

made-in-germany-rs-reciklaza-elektro-uredjaja

Od kada posluje niško preduzeće „E-reciklaža“, pa do danas, na spaljivanje u specijalizovani pogon u Nemačkoj poslato je ukupno 37,15 tona otpadnog freona.

Kako je saopšteno iz tog preduzeća, zahvaljujući njihovom posebnom postrojenju za reciklažu, za nepunih godinu dana izvučeno je skoro 15,5 tona štetnog freona iz gotovo 90.000 frižidera koji se više ne koriste, prenosi „eKapija“.

Freon nije otrovan ako je u specijalnim posudama u uređajima, ali ukoliko se oslobodi i ispusti u atmosferu, nemilice uništava ozonski omotač i umnogome doprinosi globalnom zagrejavanju planete. Freon za sebe vezuje veliku količinu ozona i nakuplja se u atmosferi. Sa drugim štetnim gasovima formira gusti atmosferski sloj zbog kojeg toplota ostaje zarobljena, što preko efekta „staklene bašte“ vodi globalnom zagrevanju.

– „E-reciklaža“ ima dobru sakupljačku mrežu, međutim, jedan frižider bačen na deponiju može da proizvede štetu u atmosferi jednaku šteti koju emisijom izduvnih gasova napravi jedan automobil za godinu dana – objašnjava generalni direktor ovog preduzeća Ninoslav Milenković.

Zbog specifičnosti postupka čuvanja, transporta i uništavanja otpadnog freona, procedura za dobijanje izvozne dozvole trajala je čitavih 11 meseci.

– Ovaj otpadni freon ide u Nemačku na spaljivanje u specijalizovano postrojenje, jer po direktivama Evropske unije (EU) ponovno korišćenje freona nije dozvoljeno ni u koje svrhe. Za ovaj gas postoje propisane kvote za uvoz i izvoz, tako da su sve firme koje se bave reciklažom u obavezi da ga sakupljaju i odlažu po propisanim bezbednosnim procedurama. Naše postojenje za reciklažu rashladnih uređaja radi i posluje već dve godine i prvi smo iz Srbije izvezli freon 2013. godine – kaže Milenković.

U preduzeću „E-reciklaža“ smatraju da za ovu oblast dolaze bolji dani. Preduzeće je krajem prošle godine dobilo od države podsticajna sredstva za zapošljavanje novih radnika, pa sada tu radi ukupno 150 ljudi.

Rashladni uređaji najčešće koriste freon kao rashladni medij, a problem nastaje kada se takav uređaj pokvari ili više ne koristi. Pravilna reciklaža takvih uređaja najvažnija je za očuvanje prirodne sredine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор