Završna testiranja uređaja protiv ambrozije

made-in-germany-rs-ambrozija-alergija

Tokom 2014. godine mladi srpski pronalazač Miloš Stanković razvio je poslednju, četvrtu generaciju svojih uređaja za uništavanje ambrozije, koji regulacijom frenkvencije i struje, na ekološki način, bez hemije i pesticida, uništavaju ambroziju u korenu.

Stanković je najavio skoru izgradnja fabrike za serijsku proizvodnju ovog uređaja u Zemunu, gde bi za početak posao dobilo 30 ljudi. Zainteresovanih za ovaj uređaj, kako kaže, ima sa svih strana, međutim, prvo je na redu završno testiranje.

– Već su se javljali zainteresovani iz Hrvatske, Mađarske, kao i Švedske, u kojoj se ambrozija širi zbog promene klime. Uskoro očekujemo testiranje uređaja na teritoriji Beograda, a nakon dva meseca naći će se na tržištu, dok će količina proizvedenih aparata zavisiti od finansija – kaže mladi pronalazač, a prenosi „eKapija“.

Po Stankovićevim rečima, podršku njegovom pronalasku pružili su i Sekretarijat za zaštitu životne sredine i „Gradsko zelenilo“, a grad Beograd će u saradnji sa inostranim i domaćim investitorima pomoći u pokretanju masovnije proizvodnje. Po navodima Zavoda za medicinsku ekologiju, više od 20 posto stanovništva u Srbiji pati od alergije na ambroziju.

Korišćenje ovog uređaja ne zagađuje životnu sredinu, a ambrozija više ne raste tokom sezone, pa i ne pravi zdravstvene probleme ljudima alergičnim na ovaj korov. U svetu još uvek ne postoji efikasno rešenje za njeno uništavanje. Koriste se pesticidi kojima se zagađuje zemljište, hrana, vodotokovi, ili se korov kosi i ručno čupa, što nije efikasno, jer ambrozija ponovo izrasta i pušta polen u okruženje.

Tretiranjem ambrozije pomoću Stankovićevog uređaja i njen polen ostaje sterilan, a uništava se samo ambrozija, dok ostale korisne biljke u blizini, kao i mikroorganizmi u zemlji ostaju neoštećeni. Pronalazač objašnjava da se primenom uređaja postižu i značajne uštede.

– Za uništavanje ambrozije na površini od 1hektara potrebno je potrošiti 50 eura za hemijska sredstva, što znači da se za celokupnu javnu površinu Grada Beograda potroši minimum 87.150 eura za pesticide. Uređaj se može postaviti na traktor, voz, kamion, na motokultivator, ili ručna kolica, a postoji i ručna varijanta. Na taj način ambrozija se može uništavati u gradskim parkovima, oko kuća, na njivama, pašnjacima, livadama… Praktičan je za rukovanje, a ispoštovan je i visok stepen bezbednosti, izolovan je i bezbedan po ljude. Ostvaruje malu potrošnju električne energije i visok stepen efikasnosti. Potrošnja iznosi 20Wh, a vreme uništavanja ambrozije meri se mili sekundama – objašnjava Stanković.

Cena ovog uređaja za domaćinstva iznosi oko 30 eura, a za gradsko zelenilo 100 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор