“E-reciklaža” preradila 10.000 tona elektronskog otpada

made-in-germany-rs-reciklaza-elektro-uredjaja

Jedna od vodećih domaćih firmi za reciklažu, “E-reciklaža” iz Niša, preradila je u svojoj fabrici tokom prošle godine gotovo 10.000 tona elektronskog i električnog otpada, pri čemu je samo iz 120.000 frižidera bezbedno izvučeno 15 tona freona.

Ninoslav Milenković, direktor “E-reciklaže” naveo je da je ta količina recikliranog elektronskog i električnog otpada skoro identična kao i u 2013. godini, prenosi agencija „Beta“.

– Zadovoljni smo jer je prošla godina za nas, kao i za sve reciklere u Srbiji, bila veoma teška zbog kašnjenja nadoknada za reciklažu opasnog otpada. Preduzeća koja se bave reciklažom, nadoknade za otpad koji su reciklirala u 2013. godini, dobila su tek krajem prošle godine. Taj novac nam je bio dovoljan samo da isplatimo kredite koje smo koristili zbog kašnjenja nadoknada iz državne kase. Nadoknade za otpad koji smo reciklirali u 2014. godini, tek treba da dobijemo – objasnio je Milenković.

Kako dalje navodi, recikleri očekuju da Srbija ove godine formira fond u koji će svi zagađivači životne sredine uplaćivati eko-takse.

– Iz tog fonda bi se isplaćivale nadoknade reciklerima i time bi se obezbedio izvestan rad i razvoj celokupne reciklažne industrije u Srbiji. Ukoliko se obezbede adekvatni uslovi za rad reciklera, “E-reciklaža” planira da ove godine nabavi novu opremu koja će omogućiti “dublju reciklažu”, odnosno dobijanje gotovih proizvoda od materijala koji se sada šalju na obradu – kaže Milenković i ističe da je na svetskom skupu reciklera, nedavno održanom u Salzburgu, “E-reciklaža” predstavljena kao jedan od tri primera dobre prakse sa područja centralne i istočne Evrope.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор