U Vrnjačkoj Banji Nemci grade mini elektrane

made-in-germany-rs-reka05

Nemačka kompanija „EES Group“ i Opština Vrnjačka Banja sklopili su sporazum o izgradnji tri mini hidroelektrane u ovoj srpskoj opoštini, a investicija je vredna oko 60 miliona eura.

Sporazumom o poslovno-tehničkoj saradnji na korišćenju obnovljivih izvora energije i hidroenergetskog potencijala na teritoriji Vrnjačke Banje, predviđena je izgradnja tri mini hidrocentrale na Zapadnoj Moravi, ukupne snage 26 megavata (MW).

Direktor ljubljanske ispostave kompanije „EES Group“ Boštjan Župančič najavio je da će realizacija projekta početi odmah posle Nove godine i objasnio da će od ukupnih sredstava, domaće građevinske i ostale kompanije biti u prilici da dobiju posao vredan oko 45 miliona eura.

– Procena ukupne vrednosti ulaganja pre detaljnog projektnog rešenja u ove tri elektrane je između 2,3 i 2,7 eura po vatu instalisane snage, dok će njihova ukupna godišnja proizvodnja struje iznositi 125 gigavat časova. Kompanija „EES Group“ planira da do kraja 2017. godine još u nekoliko srpskih opština, kao što su Kraljevo, Prijepolje i Ćićevac, izgradi još 18 malih hidrocentrala u koje će biti uloženo 29 miliona eura – rekao je Župančič.

On je izrazio očekivanje da će investitorima kroz ubrzanje administrativnih procedura, biti olakšano da ulažu u Srbiji, jer je, kako napominje, za ovu investiciju, na primer, bilo neophodno pribaviti 27 različitih dokumenata.

Povodom potpisivanja sporazuma o realizaciji ove investicije, Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ukazao je na dobru saradnju Srbije i Nemačke u oblasti energetike. Kako je istakao, on očekuje da Srbija poveća iskorišćenje obnovljivih izvora energije i smatra da bi naša zemlja mogla još bolje da koristi potencijale svojih banja, posebno kada je u pitanju lečenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор