Mesečna taksa za RTS od 2016.

made-in-germany-rs-gledanje-televizije

Zakonom o javnim medijskim servisima predviđeno je da od 2016. godine, umesto uz uplatnicu za struju, građanstvo plaća taksu direktno na račune Radio-televizije Srbije i RT Vojvodine u Upravi za trezor. Svim vlasnicima strujomera RTS i RTV će dostavljati uplatnicu za taksu koja će morati da se plati do petog u mesecu za prethodni mesec. Ukoliko ne izmire dugovanja u predviđenom roku, na dug će se obračunavati kamata, kao što je to bio slučaj i do sada, prenosi „Kurir“.

Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture smatra da je taksa za Javni medijski servis bolji model za njegovo finansiranje, jer naplata prelazi direktno u nadležnost javnih medija. On kaže da će se naplata dugovanja za RTV pretplatu rešavati u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Takse za Javni servis biće oslobođeni oni koji su 100 procenata invalidi, korisnici tuđe nege, slepi, gluvi, korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i penzioneri s minimalnom penzijom. Građani na koje se vodi više strujomera neće plaćati taksu za strujomer u stanu i poslovnom prostoru koji se ne koristi. Svi ostali građani, nakon ukidanja RTV pretplate koja se očekuje tokom avgusta, do 2016. godine neće plaćati naknadu za gledanje Javne televizije.
Kako kaže Saša Mirković, mesečna taksa za Javni servis neće biti veća od 500 dinara.

– Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine biće finansirane ove i naredne godine iz državnog budžeta, a od 2016. preko takse koja neće moći da pređe iznos od 500 dinara – rekao je Mirković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор