Javni dug Srbije 20,596 milijardi eura

Sudeći na osnovu aktuelnih statističkih pokazatelja, do kraja tekuće godine doći ćemo do maksimalne granice javnog duga od 45 procenata bruto domaćeg proizvoda. Naša zemlja trenutno je jedna od najviše zaduženih država u okruženju po visini javnog duga, koji za ovu godinu iznosi oko 20,596 milijardi eura. Kao odgovor na ovakvu situaciju, Vlada Srbije najavila je mere štednje od 1. oktobra, kojima predlaže smanjenje penzija i plata u javnom sektoru, prenosi „TV B92“.

Ekonomista Dragan Radović smatra da bi smanjenje penzija za 25 procenata, kao što su jednom prilikom predložili ministri Lazar Krstić i Kori Udovički, bilo izuzetno nepovoljno za penzionere.

– U Srbiji ima milion penzionera kojima je prosečan iznos penzije 24 hiljade dinara. Ukoliko bi se penzije spustile za 25 procenata, njihova prosečna penzija bi bila 16 hiljada dinara. Takođe, državni službenici koji su naučili da mesečno imaju više hiljada eura dodatnih prihoda, kako ih budu izgubili, prestaće da rade u državnim službama, jer neće moći da žive sa platama od 50 do 60 hiljada dinara, smatra Radović.

Stručnjaci kažu da postepenim koracima sigurno idemo ka dužničkom ropstvu. Po njihovim tvrdnjama, sa nižim platama i penzijama ne dolazimo do smanjenja javnog duga, jer bi takva ušteda iznosila svega par stotina miliona eura. Po mišljenju Dragana Radovića najveći problem predstavljaju naša velika preduzeća.

– Poznat je primer „Srbijagasa“ koji je u minusu od milijardu eura. Restrukturiranjem preduzeća i prodajom gubitaša, država bi takođe uštedela mnogo novca, pa bi se na taj način najlakše smanjio budžetski deficit. Samo jedno javno preduzeće, kakvo je Elektroprivreda Srbije (EPS), može da doprinese smanjenju spoljnjeg duga Srbije sa najmanje 350 do 400 miliona eura na godišnjem nivou. Ima i drugih takvih javnih preduzeća, kao već spomenuti „Srbijagas“, gde se mora naći rešenje da više ne stvaraju dodatne gubitke, koji će ako se ovako nastavi, potpuno uništiti budžet Srbije.

Siva ekonomija najviše košta našu privredu. Sudeći po izjavama nadležnih, na utaji rada i prometa roba i usluga, godišnje gubimo 1,5 milijardi eura poreza i doprinosa. Radović ističe da 700 hiljada radnika trenutno u Srbiji radi bez ikakve prijave na osiguranje. Po njegovom mišljenju, ako bi država samo poradila na suzbijanju rada na crno, dobila bi se ogromna budžetska sredstva.

Srpsku ekonomiju sve više pogađa nedovoljno ulaganje i dodatno zaduživanje države. Zbog toga je državi najlakše da se odluči za prodaju i onako malog broja državnih preduzeća.

– Kao spas, mnogi ekonomisti predlažu, prodaju „Telekoma“, Aerodroma, „Dunav osiguranja“, a u medijima se već najavljuje prodaja „EPS- a“, što je katastrofalan predlog. To se ne sme dogoditi, jer će novac ponovo otići u potrošnju i posle toga nećemo imati više šta da prodamo, a naći ćemo se u bezizlaznoj situaciji – zaključuje Radović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор