Istočna i zapadna Nemačka 25 godina posle?

made-in-germany-rs-berlinski-zid

Uprkos ekonomskom razvitku bivše Demokratske Republike Nemačke tokom proteklih 25 godina od rušenja Berlinskog zida, ekonomske razlike između istočnog i zapadnog dela Nemačke države još uvek su izražene.

„Ujedinjena Nemačka se 1990. godine našla pred istorijskim izazovom bez presedana, pred rekonstrukcijom istočnog dela svoje zemlje. Danas, nakon 25 godina od ujedinjenja, bilans rušenja berlinskog zida jeste pozitivan, ali u važnim ekonomskim sektorima kao i na tržištu rada još uvek su primetne ne male razlike“, navodi se u izveštaju nemačke Vlade, a prenosi agencija „Tanjug“.

U istočnom delu Nemačke bruto domaći proizvod (BDP) u 2013. godini iznosio je 23.585 eura po glavi stanovnika, dok je u zapadnom delu Nemačke BDP bio 35.391 euro po stanovniku. Sada već davne 1991. godine BDP po stanovniku u istočnoj Nemačkoj predstavljao je trećinu BDP-a po stanovniku zapadnog dela, pa je evidentno da se u 2013. ta razlika smanjila na dve trećine.

„Manjak velikih preduzeća i dalje je presudan faktor slabije produktivnosti u istočnoj Nemačkoj. Nezaposlenost je tamo drastično smanjena i tokom 2013. godine je pala na najniži nivo od ujedenjenja, na 10,3 procenta, ali je i dalje visoka u odnosu na zapadni deo zemlje, gde iznosi 6 posto, objašnjava se izveštaju.

Privredni rast bivše Demokratske Republike Nemačke u periodu od 1995. do 2013. godine iznosio je 20 posto, dok je u istom periodu u nekadašnjoj Saveznoj Republici Nemačkoj on bio 27 procenata.

Po anketi konsultantske kuće „Infratest Dimpap“ 75 posto Nemaca iz istočnog dela zemlje ocenjuje da je imalo koristi od ujedinjenja Nemačke, dok takav isti stav deli 48 posto građana zapadne Nemačke.

Procene kažu da je od ujedinjenja, u istočnu Nemačku uloženo između 1.500 i 2.000 milijardi eura obezbeđenih iz Fonda solidarnosti preko poreza građana. Međutim, planirano je da ovaj Fond bude ukinut do 2019. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор