Dogovorena saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga

made-in-germany-rs-baden-wuettenberg

Odbori parlamenata srpske pokrajine Vojvodine i nemačke pokrajine Baden Virtemberg (Baden-Württemberg) danas su postigli dogovor oko izrade zajedničke agende o parlamentarnoj saradnji, saopšteno je iz Skupštine Vojvodine.

Agenda će obuhvatiti sve buduće zajedničke aktivnosti, kao jedan od prvih koraka u konkretizaciji partnerstva dve regije, započetog na osnovu potpisane Zajedničke izjave o namerama između parlamenata Vojvodine i Baden Virtemberga, prenosi agencija „Beta“.

Članovi dva parlamentarna odbora razmotrili su na sednici mogućnosti i oblike parlamentarne saradnje, fokusirajući se na oblasti evrointegracija, Dunavske strategije, regionalne politike, privrede, poljoprivrede, energetike, obnovljivih izvora energije, ekologije, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

Maja Sedlarević, predsednica resornog odbora pokrajinske Skupštine ocenila je da saradnja sa Baden Virtembergom predstavlja za Vojvodinu jednu od najznačajnijih i najozbiljnijih međuregionalnih saradnji. Ona je predložila da se, po uzoru na saradnju Vojvodine sa Istarskom županijiom, organizuju dani Vojvodine u Baden Virtembergu i dani Baden Virtemberga u Vojvodini.

Peter Hoflih, šef parlamentarne delegacije Baden Virtemberga izjavio je da će u procesu daljeg razvoja i napretka Evrope posebno važnu ulogu u budućnosti imati takozvana „Evropa regiona“, a u okviru nje i identiteti Baden Virtemberga i Vojvodine, kao dve specifične i prepoznatljive regije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор