Kurdi nisu zadovoljni nemačkim oružjem

made-in-germany-rs-tenk

U severni Irak je stigla prva pošiljka nemačkog naoružanja zajedno sa timom za borbenu obuku kurdskih vojnika koji ratuju protiv terorista iz Islamske države (IS).

Prva pošiljka nemačkog naoružanja od 50 ručnih bestrzajnih minobacača sa municijom, 520 pušaka i 20 mitraljeza poslata je iz Lapciga, preko Kipra za servernoirački grad Erbil.

Kako navode mediji u Nemačkoj, predsednik Kurdistana Masud Barzani je nakon susreta sa nemačkom ministarkom odbrane Ursulom fon der Lajen, izjavio da su količina i kvalitet oružja mogli biti bolji i zatražio od međunarodne zajednice dodatno modernije naoružanje. Tom prilikom Barzani je rekao da ovo nije samo njihov rat, i da se Kurdi bore u ime svih u svetu koji su protiv terorizma, prenosi agencija „Tanjug“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel poočetkom septembra je najavila spremnost za isporuku nemačkog naoružanja Kurdima iz severnog Iraka, kao znak podrške u borbi protiv terorističke milicije IS. Tim povodom nemačka štampa je komentarisala kako se Berlin po prvi put posle niza godina, direktno angažuje u jednom aktuelnom vojnom konfliktu, što predstavlja radikalnu promenu kursa nemačke spoljne politike. Planiranu isporuku naoružanja Kurdima u Iraku Merkelova je u Bundestagu pravdala pretnjama IS, obrazlažući svoj stav šansama za spas ljudskih života i sprečavanje daljih ubistava.

Nemački magazin „Špigel“ piše da Bundesver namerno nije izabrao da Kurdima pošalje najmodernije oružje, već je poslao protivtenkovske mobilne sisteme MILAN, puške G36 i drugo standardno naoružanje za koje smatra da će lokalne snage moći da ga koriste. Ovaj magazin takođe piše i kako je Nemačka Vlada priznala da niko ne može isključiti mogućnost i iskontrolisati da poslato naoružanje ne dospe u pogrešne ruke.

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova predložilo je da se sa Kurdima potpiše dokument koji bi isključio svaku mogućnost dalje prodaje oružja. Pri tom bi oficiri Bundesvera na licu mesta trebalo da nadgledaju da oružje ostane u rukama kurdske armije. Međutim, ukoliko bi došlo do zloupotrebe, isporuka oružja će pri prvoj sledećoj tranši biti obustavljena, navode nemački mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор