Raste udeo dinarskih kredita na srpskom tržištu

made-in-germany-rs-digitron

Srpska preduzeća i građani sve češće se zadužuju u dinarima, pa sada gotovo svaki drugi klijent želi od banke kredit u domaćoj valuti. Podaci Narodne banke Srbije (NBS) pokazuju da su plasmani u našoj valuti dostigli skoro 43 procenta, a uz to rastu iz meseca u mesec.

Analitičari kažu da se građani i firme na ovaj način štite od čestih promena deviznog kursa, ali i da je ovakva situacija posledica sve povoljnijih uslova za zaduživanje u dinarima. Kamate na najtraženije, gotovinske zajmove za građane kreću se od 15,40 do 20 posto na godišnjem nivou, i manje su za trećinu nego prošle godine. Uz subvenciju države privrednici mogu da se zaduže po kamati do maksimalnih šest posto, pišu „Večernje novosti“.

Do kraja juna, banke su odobrile 210,4 milijarde dinara novih zajmova stanovništvu i privredi, a građani su najviše kredita uzeli u domaćoj valuti. Od ukupno odobrenih kredita u drugom tromesečju ove godine, u vrednosti od 58,1 milijarde dinara, čak 71,8 posto su u dinarima. Sve više banaka nudi kratkoročne dinarske keš pozajmice na godinu dana uz kamatu od 10 posto.

– Ukoliko se građani odluče da sada uzmu kredit u vrednosti od 100.000 dinara, sa rokom otplate od godinu dana, do sledećeg septembra treba ukupno da vrate 110.000 dinara, uz fiksnu kamatnu stopu i mesečnu ratu od oko devet hiljada dinara. Na ovakvo kreditiranje smo se odlučili imajući u vidu zahteve tržišta, odnosno mogućnosti klijentele, ali i da bismo garantovali predvidivost kućnog budžeta i mesečnih rata – kaže Vladan Vilotijević iz „Eurobanke“.

Gotovinski krediti u dinarima sa dužim rokom otplate takođe su sve pristupačniji za građanstvo. Ukoliko neko uzme kredit od 350.000 dinara na deset godina, sa kamatom od 15,40 posto, otplaćivaće ratu od 5.409 dinara.

Tokom jula i u prvoj polovini avgusta meseca banke su odobrile firmama 67,9 milijardi dinara subvencionisanih zajmova, od čega gotovo 98 posto za obrtna sredstva. U Narodnoj banci Srbije kažu da se u narednom periodu može očekivati dalji rast zajmova u domaćoj valuti, imajući u vidu da ovaj iznos predstavlja gotovo polovinu ukupne vrednosti programa subvencionisanih kredita privrede.

Inače, kada su u pitanju komercijalni krediti, oni se i dalje uglavnom uzimaju u devizama. Građani i dalje automobile radije kupuju na kredite u eurima, jer se u tom slučaju kamata kreće od četiri do deset posto na godišnjem nivou. Kada su u pitanju iste pozajmice u dinarima, kamata se kreće od 14 do 18 posto na godišnjem nivou.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор