Svetska banka odobrila Srbiji 36 mil € kredita

made-in-germany-rs-pare-gomila

Srbiji je Svetska banka odobrila kredit od 36,2 miliona eura za Projekat unapređenja upravljanja nepokretnostima, koji će pomoći Srbiji da napravi tačnu, potpunu i elektronski dostupnu bazu podataka o vlasništvu nad nepokretnostima.

„Mada je Srbija u poslednjoj deceniji znatno unapredila sređenost podataka o nepokretnostima, u ovoj oblasti ona još zaostaje za standardima Evropske unije (EU). Potrebne su joj investicije u geodetsku infrastrukturu, a usluge Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) treba poboljšati kako bi podaci svima bili dostupni, naročito marginalizovanim grupama“, navodi se u saopštenju Svetske banke, a prenosi agencija „Tanjug“.

Podaci RGZ, kao što su oni o zemljištu, vlasništvu, zgradama, infrastrukturnoj mreži i druge vrste mapa, jesu od ključnog značaja za mnoge usluge koje građanima pružaju državne institucije i zato treba da budu sveobuhvatne i lako dostupne. Sem toga, RGZ je dobio nova ovlašćenja, kao što su procena vrednosti nepokretnosti i upis zgrada u katastar, ali nije sigurno da ta institucija načinom na koji sada posluje može da osigura te usluge na održiv način, objašnjava se dalje u saopštenju.

– Ovaj projekat podržava napore srpske vlade u sprovođenju reformi, pomažući joj da napravi bolje uslove za poslovanje, otvaranje novih radnih mesta i evropske integracije. Bolja dostupnost informacija o nekretninama privući će investitore, smanjiti troškove koje imaju kada ulažu i znatno će skratiti vreme potrebno za ulaganja. Razvoj tržišta nepokretnosti treba da podstakne rad malih i srednjih preduzeća koja nepokretnosti koriste kao sredstvo obezbeđenja pri uzimanju kredita – kaže Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Dok se u zemljama OECD-a od poreza na nepokretnosti godišnje prikupi 1,8 posto vrednosti bruto društvenog proizvoda (BDP), ovaj prihod je u Srbiji relativno mali, jer se godišnje prikupi svega oko 0,6 posto BDP-a. To je tako jer Srbija nema tačne i kompletne podatke na osnovu kojih bi se utvrdila osnovica plaćanja poreza, koristi zastarele metode procene vrednosti, a poreske stope su joj i dalje niske.

Prva komponenta ovog projekta baviće se upravo ovim pitanjima. Poboljšaće se sistem naplate poreza kroz razvoj registra prodajnih cena nepokretnosti, razviće se elektronski model koji će procesuirati ove podatke, a sprovešće se i pilot projekat poreskih stopa i naplate poreza u lokalnim zajednicama. Projekat će pomoći i izradu registra zgrada, unaprediće način procene vrednosti kroz obuku procenjivača i uvođenje međunarodno priznatih standarda procene. Druga komponenta projekta baviće se dostupnošću podataka elektronskim putem, a treća unapređenjem poslovanja RGZ, precizira Svetska banka u svom saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор