Da li će Nemačka vaditi gas iz škriljaca?

made-in-germany-rs-gas-eksploatacija

Ovog ili narednog meseca nemačka skupština, „Bundestag“, trebalo bi da odlučuje o mogućoj zabrani eksploatacije zemnog gasa iz škriljaca metodom hidrauličnog lomljenja stena (fraking), navodi češki privredni sajt „ihned.cz“.

Nemačka se sada nalazi pred odlukom da li da se odriče mogućnosti eksploatacije gasa iz škriljaca, ako želi da u okviru transformacije svog energetskog sistema u većoj meri računa na zemni gas.

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare, predsednik Poslovnog udruženja za eksploataciju nafte i gasa (WEG) Gernog Kalkofen istakao je da ne dolazi u obizir da se u okrviru transormacije energetike zaobiđe zemni gas. On tvrdi da će gas imati sve veći značaj, uz obrazloženje da su eleketrane na gas više ekološke od termoelektrana na ugalj, tako da bi mogle da budu pogodan dodatak obnovljivim izvorima energije. Nemačku tako čeka i odluka da li da dozvoli eksploataciju gasa iz sopstvenih izvora ili da postane potpuno zavisna od uvoza, ukazuje Kalkofen. Po njegovom mišljenju, proizvodnjom gasa konvencionalnim metodama u narednih deset godina biće iscrpljena sva dostupna ležišta u Nemačkoj.

Nemačke ekološke organizacije protive se nekonvencionalnoj eksploataciji gasa pomoću hidrauličnog lomljenja. Metoda, pri kojoj se u rupu u steni upumpava voda sa hemikalijama i peskom da bi se pod visokim pritiskom razbijale stene, kako bi se iz njih oslobađao gas, po njihovim tvrdnjama ugrožava vodne resurse, prenosi agencija „Tanjug“.

Prošle godine nemačka vlada je podnela predlog zakona kojim bi se do 2021. godine zabranilo vađenje gasa iz škriljaca na dubinama manjim od 3.000 metara. Istovremeno bi bila zabranjena i eksploatacija u blizini vodnih resursa. „Bundestag“ bi o ovom zakonu trebalo da glasa ovog ili sledećeg meseca.

Predlog zakona kritikuje opoziciona partija Zelenih. Prema njima, predlog zakona nije dosledan, jer omogućava probna bušenja i vađenje gasa metodom frakinga na dubinama većim od 3.000 metara. Po Zelenima predlog takođe pod određenim okolnostima otvara put za izuzeća od zabrane. Stranka zato zahteva da fraking na nemačkoj teritoriji bude potpuno zabranjen.

S druge strane, Kalkofen smatra da zakon ide previše daleko, jer je kao blizina vodnih izvora definisana većina teritorije Nemačke.

– Slažemo se da je potrebno regulisati eksploataciju i da ne bi trebalo vaditi gas u okolini vodnih izvora, ali kada se takva oblast proširi na celu zemlju, to već predstavlja odluku da se odustane od energetske nezavisnosti – kaže Kalkofen i naglašava da se poslednjih godina u frakingu razvijaju nove metode koje su manje škodljive za životnu sredinu.

On kaže da je u ovoj metodi uspešno smanjena neophodna koncentracija hemikalija koje se sa vodom upumpavaju u bušotinu. Pored toga, dodaje, koriste se nove supstance koje nisu toksične za ljudski organizam.

Fraking je metoda koja se pre svega koristi u SAD, gde je, zahvaljujući njoj snižena cena zemnog gasa, a država postala nezavisna od njegovog uvoza. S druge strane, u evropskim zemljama preovladava zabrinutost zbog ekoloških rizika. Neke evropske zemlje, među kojima je i Češka, zbog toga su uvele moratorijum na korišćenje frakinga, navodi sajt „ihned.cz“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор