Nemačka zabranjuje vađenje gasa iz škriljaca

made-in-germany-rs-gas-eksploatacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel odobrila je nacrt zakona kojim se uvodi petogodišnja zabrana eksploatacije nafte i gasa iz škriljaca, metodom hidrauličnog lomljenja, poznatijom kao „fraking“.

– Zaštita zdravlja i pijaće vode je prioritet. Iz tog razloga želimo da, koliko god je to moguće, ograničimo korišćenje metode hidrauličnog lomljenja škriljaca – izjavila je Barbara Hendriks, nemačka ministarka za zaštitu životne sredine, javlja agencija „Rojters“.

Ovim zakonom, koji će sada biti stavljen pred parlament na glasanje, uvodi se zabrana na eksploataciju gasa iz škriljaca metodom hidrauličnog lomljenja u narednih pet godina, ali se dozvoljava njena upotreba u svrhe naučnih testiranja pod strogo kontrolisanim uslovima. Metoda hidrauličnog lomljenja škriljaca biće zabranjena u takozvanim „osetljivim regionima“, kao što su parkovi prirode i na dubinama od preko 3.000 metara, i ne isključuje mogućnost komercijalnog „frakinga“ nakon 2019. godine.

Nemačka gasna industrija već je upozorila da bi ograničavanje „frakinga“ moglo povećati zavisnost države od uvoza energenata, u vreme narastanja geopolitičkih tenzija, naročito oko Ukrajine. Ruski gas je samo tokom prošle godine učestvovao sa 37 procenata u nemačkim zalihama, dok je samo 12 posto potreba Nemačke bilo pokriveno iz sopstvenih rezervi.

Po pisanju Rojtersa, Evropa se nadala da će uspeti da stvori energetski preokret vađenjem gasa iz škriljaca, kao što je to bio slučaj u SAD. Međutim, snažno protivljenje javnosti i nedavni pad cena nafte izazvali su sumnju u pogledu budućnosti ove metode.

Nedavno su Francuska i Bugarska zabranile ovu metodu, Britanija ju je dozvolila, ali samo pod strogim ekološkim i bezbednosnim standarima, dok je Vlada Škotske uvela moratorijum na dodelu dozvola za sve nekonvencionalne naftne i gasne projekte.

Hidraulično lomljenje ili „fraking“ metoda eksploatacije nafte i zemnog gasa iz škriljaca podrazumeva upumpavanje vode sa hemikalijama i peskom u rupu u steni, koja pod visokim pritiskom razbija stene i iz njih oslobađa gas, po mišljenju stručnjaka ugrožava vodne resurse.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор