Nemci se okreću eksploataciji gasa iz škriljaca

made-in-germany-rs-gas-eksploatacija

Izmena nemačkog zakona koja se odnosi na eksploataciju zemnog gasa iz škriljaca, na predlog ministarstva ekonomije mogao bi da stupi na snagu već od 2015. godine.

Nemačka Vlada mogla bi nakon toga da dozvoli hidrauličko lomljenje škriljaca na 86 posto svoje teritorije, što je prvi korak ka ekspoataciji gasa iz ovih resursa.

Okretanje nemačke industrije ka eksploataciji škriljaca bar bi donekle smanjilo zavisnost vodeće privrede evrozone od ruskog gasa, jer sada ukupan udeo uvoza ruskog gasa u Nemačkoj iznosi 35 procenata, prenosi agencija „Tanjug“.

Sigman Gabrijel, nemački ministar ekonmije, izložio je u pisanoj formi predlog Vladi da dozvoli primenu metode hidrauličkog lomljenja škriljaca, nakon preispitivanja uslova zaštite životne sredine van zaštićenih zona koje se prostiru na 14 posto ukupne nemačke teritorije.
Međutim, za sada je još uvek teško proceniti potencijal eksploatacije zemnog gasa iz škriljaca u Nemačkoj. Prema oceni američkog ministarstva za energetiku iz 2013. godine, Nemačka poseduje 476 mlijardi kubnih metara rezervi gasa iz škriljaca, što je šest puta manje od rezervi ovako uskladištenog gasa koje ima Francuska.

Pristalice eksploatacije gasa iz škriljaca u Nemačkoj nadaju se da će u narednim godinama biti otkrivana nova nalazišta. Sa druge strane, protivnici ove metode iskorišćavanja gasa, predvođeni strankom zelenih, smatraju da su na nemačkoj teritoriji rezerve male i da neće biti dovoljnog interesa za ekspoloataciju ovih resursa.

Po rečima nemačke kancelarke Angele Merkel, trenutna eskalacija krize u Ukrajini ima veliki uticaj na preispitivanje dosadašnje energetske politike Nemačke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор