Potpisan ugovor Srbije i Rusije za „Južni tok“

made-in-germany-rs-gasovod-cevi

Nakon posete srpskog premijera Moskvi i potpisivanja ugovora dve države o izgradnji gasovoda „Južni tok“ kroz našu zemlju, premijer Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija dobila možda i nabolje uslove ugovora o izgradnji u odnosu na sve druge zemlje uključene u projekat, i dodao da je ruska strana preuzela na sebe kompletan poslovni rizik, prenosi „RTS“.

Ugovorom se garantuje energetska bezbednost našoj zemlji i građanima, rekao je Vučić, napominjući da se radi o velikom investicionom zahvatu.

– Uposlićemo domaće kapacitete, a naše kompanije će na ovom poslu zaraditi najmanje 350 miliona eura. Gasovod kroz Srbiju omogućiće da ne zavisimo od Ukrajine da li će nam pusti gas ili neće, u zavisnosti od političkih odnosa. Građani Srbije treba da znaju da mi ne snosimo nikakav poslovni rizik. Mi dajemo 19 miliona eura, Rusi 2,1 milijadu. Čak i da izgradimo sve, a da neko ne dozvoli da gasovod proradi, naša šteta nije nikakva, jer ćemo mnogo više zaraditi na građevinskim radovima – objasnio je Vučić.

Premijer ipak upozorava da mi možemo na mnogo mesta da „zabrljamo“ kada se radi o „našoj ozbiljnosti i marljivosti“ i zahvalio se ruskoj strani koja je preuzela sav rizik na sebe. On je naveo i da smo uspeli da promenimo način plaćanja, da kredit ne vraćamo u novcu nego kroz tranzitnu cenu gasa i da je kamata ostala 4,25 posto.

Kada je reč o Petrohemiji, Vučić kaže da se ona ne poklanja Rusima, jer je ta kompanija u ogromnim gubicima.

– Dužni smo 790 miliona eura. To je negativan kapital i mi boga molimo da neko ko može da spusti cenu gasa i primarnog benzina, uzme Petrohemiju i sačuva nam 1750 zaposlenih, a da može da pravi profit i ima posao u budućnosti, jer je Petrohemija jedan od nosilaca srpskog BDP i jedan je od najvećih izvoznika u našoj zemlji – poručio je Vučić.

Na pitanje koliko je realno da se zona slobodne trgovine sa Rusijom proširi na još neke proizvode poput „Fijata 50L“ ili cigareta, Vučić je objasnio da to neće biti lako, ali da je dobio obećanje da će ruska strana razmotriti takve mogućnosti.

– Razgovarali smo i o mnogim drugim stvarima i o izgradnji velikog trgovinskog centra ovde u Moskvi i o radu naših građevinskih kompanija. Međutim, pre toga moramo da napravimo ozbiljne građevinske komapnije, da napravimo nekakav konzorcijum, da se ne sramotimo više na svakom mestu – rekao je Vučić i izrazio uverenje da će srpske kompanije imati mnogo bolje uslove u Rusiji, kao i da će nama vrata ove zemlje, u ekonomskom smislu, biti otvorena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор