Novi LED iz Nemačke prirodniji i efikasniji

made-in-germany-rs-leds

Nakon višemesečnog testiranja tim nemačkih naučnika objavio je najnovije otkriće da LED sijalice mogu bolje i prirodnije da osvetljavaju prostor, zahvaljujući novom materijalu. Saznanja nemačkih naučnika ne zvuče revolucionarno ali nagoveštavaju daleko veću energetsku efikasnost i prirodnije osvetljavanje prostora, piše „Dojče vele“.

Hemičar Volfgang Šnik počeo je da obraća pažnju na kvalitet svetla sijalica, koje je zajedno za suprugom obično kupovao. Po njegovoj priči, skoro svaki potrošač barem jednom je iskusio neprijatnost „neprepoznavanja boja“ prilikom kupovine, jer nešto što u radnji deluje crno, na dnevnoj svetlost može biti tamno plavo.

Zbog ove dileme profesor Šnik je okupio par naučnika na Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu i nije im trebalo puno vremena da utvrde da je hemijsko jedinjenje luminofor, koje omogućava proces luminiscencije i osvetljavanje prostora, nedovoljno efikasno. Dalja istraživanja nagovestila su da je materijal koji omogućava rad LED (svetlećih dioda) u sijalicama moguće toliko poboljšati, da bi na tržištu uređaja za rasvetu moglo doći i do revolucionarnih promena.

Od kada su obične sijalice (na zahtev Evropske unije) 2012. godine povučene sa tržišta, LED sijalice su postale jedina alternativa. Štedljive su, efektnije i nisu toksične, ali se mnogi potrošači u EU žale da ne odgovaraju navedenim karakteristikama. Pri tome svetlost koju većina LED sijalica proizvodi nije dovoljno efikasna, pa je neki opisuju kao monotonu i veštačku.
Po naučnicima problem je u tehničkoj činjenici da LED sijalice mogu da proizvedu samo jednu boju, dok je dnevna svetlost mešavina više boja. Nemački hemičari tvrde da su pronašli novi „šaroliki“ luminofor koji u kombinaciji sa plavom LED sijalicom daje prirodniju svetlost. U suštini je reč o istom principu koji fotografi primenjuju kada žele specifične nijanse svetla, korišćenjem krep papira ili papira u nekoj boji.

Nakon par godina saradnje sa kompanijom „Filips“ na prilagođavanju nove vrste luminofora, tzv. indeks reprodukcije boja (CRI) potvrdio je senzacionalno otkriće. Naime, da bi svetlost bila prirodnija, indeks reprodukcije treba da bude što je moguće veći i da se bliži koeficijentu 100. Dosadašnje LED sijalice najviše su dostizale koeficijent 80, dok nove prelaze koeficijent 90.
Profesor Šnik otkriva da je problem na koji su njihova istraživanja ukazala, bila količina crvene svetlosti, koje je za ljudsko oko bilo previše. Sa novim LED sijalicama to više neće biti slučaj. Pri tome svetlost koju budu proizvodile nove LED sijalice, ne samo da će delovati prirodnije, nego će biti i energetski efikasnije za 10 do 14 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор