Da li je zdravija voda iz česme ili flaširana?

made-in-germany-rs-voda-sa-cesme

Da li je zdrava voda iz česme? Možda će čitaoce iznenaditi činjenica da je flaširana voda ustvari potpuno ista kao i voda iz česme, a da su istraživanja pokazala da je na tržištu čak 25 posto flaširanih voda zapravo punjeno vodom iz česme.

Stručnjaci tvrde da nije uvek lako prepoznati razliku između vode u ambalaži i one sa česme. Ono što treba imati na umu jeste BPA (bisfenol A), hemijsko jedinjenje koje pronalazimo u velikom broju plastičnih proizvoda, piše „magazin.ba“.

Rezultati istraživanja na temu plastičnih ambalaža su različiti. Neki rezultati pokazuju da su potpuno bezbedne, dok neki pokazuju da izloženost hemijskim jedinjenjima iz plastičnih flaša može prouzrokovati oštećenje zubne gleđi, smanjiti želju za seksom i povećati rizik od nastanka gojaznosti. Još jedan razlog zbog kojeg bi bilo bolje piti vodu iz česme, naročito ako se radi o ljubiteljima flaširane vode sa nekim ukusom, jeste što ona često sadrži veštačke zaslađivače koji mogu dovesti do nastanka insulinske rezistencije i dijabetesa.

Stručnjaci ističu da bi najbolje bilo koristiti flaširanu vodu koja je filtrirana. Po njihovom mišljenju, na taj način se možemo potpuno osigurati da je voda zdrava, jer se tačno zna šta se unosi u organizam.

U nekim zemljama voda iz česme nije sigurna za piće. Ako ne uzmemo u obzir posledice nedavnih poplava u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, na našim prostorima to još uvek nije problem, ali je važno uzeti u obzir i kvalitet vodovodnih cevi koje mogu da sadrže štetne materijale, kao što je azbest.

Savet za ljubitelje flaširanih voda preporučuje da dobro pripaze da voda ne sadrži nikakve druge sastojke, da biraju plastične flaše koje ne sadrže BPA ili da se odlučuju za staklenu ambalažu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. video sam vodovodne cevi kada sam zvao majstora da mi nesto popravi. Od tada pijem isljucivo flasiranu vodu.

Оставите одговор