Otrovna ambalaža prehrambenih proizvoda!

made-in-germany-rs-sardina-u-konzervi

U narodu je prilično rašireno mišljenje da prerađena hrana baš i nije dobra, kao i da su prodavnice prepune hrane sa niskim udelom vitamina i minerala, koja nas puni štetnim mastima i ogromnim količinama natrijuma. Međutim, kakva je situacija sa ambalažom takve hrane?

Komentar objavljen u časopisu „Journal of Epidemiology and Community Health“ sugeriše da hemikalije korišćene u pakovanju, skladištenju i odlaganju svakodnevnih namirnica mogu nakon nekoliko godina izloženosti, ozbiljno ugroziti zdravlje, prenosi „Yahoo.com“.

Sonja Lunder iz Radne grupe za zaštitu okoline (EWG) kaže da je činjenica da hrana koju jedemo dolazi zapakovana u različite materijale, a stvari poput plastike mogu sadržati od 5 do 30 komponenti ili hemikalija. Po njenim rečima, mnoge od tih hemikalija, bar one koje znamo, utiču na naše zdravlje, međutim, one se koriste vrlo suptilno, pa ta izloženost vrlo često prolazi nezapaženo.

Konzerve

Brojna konzervisana hrana povezuje se sa „BPA“ ili bisfenolom koji se koristi da bi se sprečilo rđanje i produžio rok trajanja hrane. Međutim, sama materija se ponaša kao estrogen, a u testovima na laboratorijskim životinjama otkriveno je da može da poremeti hormonsku ravnotežu. „BPA“ može da promeni fetalni razvoj reproduktivnog sistema i mozga, ali i da poveća rizik od raka dojke i prostate. Takođe se sumnja i da povećava verovatnoću razvoja kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i dijabetesa.

Plastika za mikrotalasnu

Lunder navodi da se zagrevanjem jeftine i nekvalitetne plastične posude u mikrotalasnoj pećnici može promeniti njena molekularna struktura, čime se oslobađaju različite hemikalije koje se potom apsorbuju u podgrevanu hranu. Takođe, kako dodaje, ne treba uvek verovati ni natpisima „sigurno za upotrebu u mikrotalasnoj pećnici“, jer to obično samo znači da se plastična posuda neće otopiti tokom zagrevanja.

Kese za kokice iz mikrotalasne

Ove kesice su obložene hemikalijama na bazi fluorida, koje sprečavaju curenje ulja van njih. Kada se zagrevaju u mikrotalasnoj pećnici, ova hemijska jedinjenja takođe mogu dospeti u hranu za koju se vežu.

Poklopci za tegle

Kao i kod konzervisane hrane i poklopci raznih staklenih tegli povezuju se sa „BPA“, koji se koristi da ne zarđa metal. Lunden objašnjava da se mnoge tegle zagrevaju i pečate kako bi se sterilizovale, što omogućava da „BPA“ dođe u kontakt sa hranom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор