Naš naučnik izumeo punjač smartfona na vodu

made-in-germany-rs-mobilni-voda

Nenad Miljković, poreklom sa naših prostora, i Evelin Vang sa „MIT“ univerziteta, otkrili su da kapljice vode dobijaju naelektrisanje kada se, tokom kondenzacije spontano odvoje od vodootpornih površina. Ovo naelektrisanje moglo bi se iskoristiti za napajanje malih električnih uređaja koji bi punili smartfone samo uz pomoć vlage iz vazduha, dok bi istovremeno proizvodili čistu vodu. Takođe, proizvodnja takvog uređaja mogla bi biti veoma jednostavna i jeftina, prenosi „Telegraf.rs“.

Da bi ovo naelektrisanje bilo moguće iskoristiti, dovoljne su dve tanke metalne pločice od aluminijuma ili bakra, između kojih se odbijaju kapljice vode. Ukoliko se ove pločice povežu u strujno kolo, razlika potencijala bi se mogla iskoristiti za punjenje određenih uređaja.

Međutim, kao i kod svake nove tehnologije i kod ove su prisutni neki problemi. Jedan je velika sporost celog sistema, jer naučnici pretpostavljaju da bi za potpuno punjenje baterije prosečnog pametnog telefona, bilo potrebno oko 12 sati. Drugi problem je što se ceo proces oslanja na kondenzaciju i vlagu iz vazduha, što znači da se ovakvi sistemi mogu koristiti samo u područjima sa velikom vlagom, kao što su obale reka i slično.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор