Ekološka rasveta niških studenata

made-in-germany-rs-solarna-rasveta

Grupa mladih inovatora sastavljena od studenata sa Odseka za fiziku niškog Prirodno matematičkog fakulteta (PMF) i niškog Ekonomskog fakulteta, okupljena oko studentskog tima „Eko-rasveta“, napravila je sistem ekološke rasvete koji je delom nezavisan od standardne električne mreže i može da radi i kada nema struje.

Ovaj sistem u radu koristi solarnu energiju i LED rasvetna tela sa visokim stepenom efikasnosti i značajnom uštedom električne energije. Takođe, može da radi i kombinovano, a sadrži i senzore za automatsko paljenje i gašenje rasvete, prenosi „Blic“.

– Ovakvo svetlo već se koristi na parkingu, u dvorištu i u hodnicima PMF-a, a sistem troši deset puta manje električne energije nego klasična rasveta. Ušteda je značajna, dok je vek trajanja korišćenih rasvetnih tela duži od 50.000 sati. Maksimalna ukupna snaga kompletnog sistema LED rasvete iznosi 1.130 volti, što je približno snazi jedne pegle u domaćinstvu – objašnjava Saša Rančev, koordinator projekta.

U realizaciji ovog projekta učestvovali su i studenti doktorskih studija Univerziteta u Nišu, Dragan Radivojević, Ivana Veselinović, Milan Milošević i Zoran Tomić, pod mentorstvom prof. dr Miodraga Radovića, redovnog profesora PMF-a. Inače, projekat je realizovan u okviru programa „Pokreni se za budućnost“, uz finansijsku podršku kompanije „Filip Moris“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор