Do kraja godine 0,05 mg aflatoksina u mleku

made-in-germany-rs-mleko-casa

Svo mleko u Srbiji trebalo bi da do kraja godine ispunjava evropski standard po kome je dozvoljeno prisustvo od najviše 0,05 miligrama aflatoksina po kilogramu mleka, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

– Sada je 77 posto svog mleka takvog kvaliteta, a nama je izuzetno važno da i preostalih dvadesetak procenata postigne ovaj standard – istakla je ministarka u intervjuu za „Politiku“.

Na konstataciju da se ministarka nije snašla u situaciji kada je dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku prvo smanjen, a potom ponovo povećan, ona je objasnila da je važeći pravilnik po kome dozvoljeni nivo aflatoksina iznosi 0,25 miligrama po kilogramu, donet kao prelazno rešenje, sa oročenim trajanjem.

– Kada sam postala ministar važio je pravilnik o kvalitetu stočne hrane, koji dozvoljava nivo afaktoksina od 0,5 miligrama po kilogramu mleka. Prethodni ministar u aprilu je doneo novi pravilnik po kome je dozvoljen nivo aflatoksina 0,05 miligrama i koji je trebalo da stupi na snagu od 1. jula – navela je ministarka poljoprivrede i dodala kako je u pitanju bio preambiciozan plan da se pun efekat izmenjenog pravilnika, odrazi na sadržaj aflatoksina u mleku za samo tri meseca.

Po njenim rečima, novu odluku su doneli uz prethodno dobijenu saglasnost od Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i samog Ministarstva zdravlja, a kako je potom istakla, trenutno važeći pravilnik mnogo je strožiji od onog koji je bio na snazi do 1. jula.

– U svakom slučaju ostaje da je naš cilj postizanje nivoa od 0,05 miligrama aflatoksina po kilogramu mleka i činimo sve da to što pre i postignemo – naglasila je Bogosavljević-Bošković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор