Postradalima u poplavama „Monsanto“ donirao GMO seme

made-in-germany-rs-nogmo

Srpski poljoprivrednici u područjima pogođenim nedavnim katastrofalnim poplavama, prošlog vikenda dobili su donaciju u genetski modifikovanom (GMO) semenu kukuruza i povrtarskih kultura, koje će im obezbediti trenutnu pomoć u obnavljanju useva, kako bi ponovo pokrenuli proizvodnju tokom ovogodišnjeg vegetacionog ciklusa, prenosi „pressonline.rs“.

Kao odgovor na posledice nezapamćenih poplava u Srbiji i hitnu potrebu da se pomogne ovdašnjoj poljoprivredi i poljoprivrednicima da povrate svoju proizvodnju u Obrenovcu, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku i Jagodini, zloglasna firma „Monsanto“, inače vodeći proizvođač GMO semena u Evropi, donirala je ovakvo seme kukuruza u dovoljnoj količini da se zasadi približno 3.000 hektara njiva. Ukupna maloprodajna vrednost ove donacije GMO kukuruznog semena Srbiji procenjena je na 375.000 američkih dolara.

Opštine kojima će genetski modifikovano seme biti donirano, kao i potrebne količine, određene su u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, a donacija će biti direktno isporučena poljoprivrednicima čija su domaćinstva ostala ugrožena nakon poplava.

Obilne kiše i poplave koje su u maju ove godine pogodile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, ocenjene su kao najveća prirodna nepogoda koja je balkanske zemlje zadesila u vremenskom periodu dužem od sto godina. Ukupna šteta koju je poljoprivreda u Srbiji pretrpela zbog ove prirodne katastrofe procenjena je na oko 500 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор