Kukuruz bez aflatoksina pravi viškove mleka?

made-in-germany-rs-kukuruz

U Srbiji je tržište mleka zasićeno, a ovo je prva godina posle 2009. da ponovo imamo viškove ove namirnice, izjavio je za agenciju „Tanjug“ generalni direktor kompanije „Imlek“ Slobodan Petrović.

Po Petrovićevim rečima ove godine ne treba očekivati probleme sa aflatoksinom, zbog kojih je bilo velikih problema 2013. godine. Međutim, kako kaže, ove godine imamo problem sa mlekom, zbog „igranja“ sa pomeranjem dozvoljene granice aflatoksina u njemu, što je posledičnno dovelo do pada izvoza mleka iz Srbije.

– Kada je reč o aflatoksinu, prošle godine nije bilo proizvodnje kukuruza koji je sadržao taj toksin i ne očekujemo da će takvih problema biti ove proizvodne sezone. Kukuruz je u ovim fazama na njivama „čist“, ali je jako važno da ratari i otkupljivači kukuruza vode računa o provetravanju skladišta, kako bi se predupredila pojava aflatoksina. Cene mleka su u ovom momentu pristupačne, jer je prisutna velika konkurencija, a proizvođači se trude da raznim akcijama privuku kupce da se odluče za njihovu robu – objašnjava Petrović.

Po njegovim rečima, srpska mlekarska industrija pokušava da određene viškove mleka izveze, pa je dobro što se za nas otvara tržište Rusije. Ono što međutim, nije dobro, kako smatra, jeste što je višak mleka koji posedujemo delimično nastao usled pada njegove potrošnje zbog daljeg smanjenja kupovne moći stanovništva.

– Činjenica da je mi na tržištu već par godina imamo pad konzumacije mleka, a procenjeno je da je to smanjenje u prošloj godini iznosilo oko šest posto. Statističke podatke za ovu godinu nemamo, ali se može videti da je pad potrošnje mleka i dalje prisutan u našij zemlji – kaže Petrović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор